Vår løsning gir mer klimavennlig drift av oppdrettsanlegg, og strekker seg også mot anvendelse i en bredere samfunnsmessig sammenheng, forteller Thomas Flinskau, daglig leder i Intergrated Renewables.

Teknologiselskapet Integrated Renewables AS fikk nylig designbeskyttelse av sin nyutviklede kraftflåte for oppdrettsnæringen. Med solceller og vindturbiner skal dieselforbruket reduseres og levetiden økes. Det fører til gevinster for både aktørene, kundene og miljøet.

Kilde: Integrated Renewables

Langs norskekysten finnes det i dag over 1000 oppdrettsanlegg, og omlag halvparten av disse får energi fra dieselaggregat. Integrate Renewables har i over ett år jobbet med et konsept hvor solcellepaneler kombineres med vindturbiner som blir installert på en egen energiflåte. Dette kombinert med en batteribank gjør det mulig å redusere driftstiden på dieselaggregatene med over 50%. Den nye kraftflåten har flere fordeler, både for miljøet og for oppdretterne.

Lengre levetid, rimeligere drift

– Når oppdrettsanleggene tar i bruk fornybar energi fra våre kraftflåter vil de oppleve en trefoldig gevinst. De får lengre levetid av aggregatet, de sparer penger på reduserte vedlikeholds- og dieselutgifter og de reduserer miljøutslipp. Det forteller Thomas Flinskau, daglig leder i Integrated Renewables AS.

Med nye og strengere krav til plassering av oppdrettsanleggene og bedre miljøregnskap for oppdrettsnæringen har Integrate Renewables AS funnet oppskriften som kan hjelpe aktører mot en mer bærekraftig fremtid.

– I følge våre analyser bruker dieselanleggene i snitt 200.000 liter diesel i året, noe som tilsvarer nærmere halvannen million kroner i utgifter. Med kraftflåten «IRene» vil denne utgiften halveres. Samtidig får aggregatene lengre levetid og rimeligere driftskostnader, sier Flinskau.

Riktig teknologi for en næring i vekst

 Det forventes at oppdrettsnæringen vil vokse med 500 prosent i løpet av de neste 40-årene. Det vil bety at flere av anleggene vil etablere seg lenger ut på havet og kreve nye løsninger spesielt innenfor energiforsyning.

– Vår løsning optimaliserer den fornybare energiproduksjon og lagring i forhold til forbruket på forflåten. Det vil blant annet sørge for at det i perioder av året ikke vil være behov for å bruke dieselaggregatene i det hele tatt, forklarer Flinskau.

I dag er fòrflåtene ofte utstyrt med ett stort og ett lite aggregat. Den nye løsningen gjør det minste aggregatet overflødig.

– Fornybar teknologi og fornybare løsninger vil alltid være i utvikling, og vår energiflåte er konstruert slik at den kan tilpasses nye teknologier uten å forstyrre driften, sier fornybarsjefen.

Miljøvennlig fisk

Konseptet til Integrated Renewables gir store økonomiske gevinster ved å redusere dieselforbruket betydelig. Energiflåten fører både til mindre vedlikehold samt reduserte dieselkostnader.

I tillegg vil både risiko for utslipp og støynivået reduseres. Andre positive aspekter ved flåten er mindre støy for de som jobber ombord og de som bor i nærheten. Levetid av eksisterende anlegg økes, og ikke minst reduksjon av CO2 og NOx- utslipp.

– Det blir rett og slett grønnere og mer miljøvennlig fisk, sier Thomas Flinskau.

Ser andre bruksområder

Selv om hovedsatsningen for energikonseptet er mot maritim sektor og oppdrettsnæringen finnes det svært mange andre bruksområder for det nye konseptet. Det kan brukes til midlertidige installasjoner som bygg- og anleggsområder, og kan samtidig dekke mer langsiktige behov, for eksempel til øysamfunn.