Nettalliansen er i rute med å installere AMS-målere i 31 av landets nettselskaper. (Illustrasjon: Nettalliansen)

31 nettselskap forenede sin innsats og implementerer sin AMS-løsning sammen, under ledelse og veiledning av Nettalliansen.

Kilde: Aidon

2.9 millioner AMS-målere vil være montert og operative i det norske elektrisitetsnettet ved slutten av året. Etableringen av AMS-målere er en del av myndighetsinitiert digitalisering og modernisering av det norske elnettet for mer effektiv nettdrift. Samtidig vil dette åpne for nye tjenester for forbrukerne og tilby mer presis og jevnlig måling.

Innkjøp av et AMS-system handler ikke bare om sammenligning og valg av passende produkter og teknologi, AMS-utrulling er et IT-prosjekt som har avhengigheter mot nettselskapenes prosesser og deres respektive IT-løsninger. Å lede et slikt prosjekt med en ganske streng tidsplan setter krav til mange typer kompetanseområder hos nettselskapet. Kompetansedeling og positive synergieffekter var hovedårsaken for at 31 norske nettselskap outsourcet innkjøp, prosjektledelse og utrullingsprosjektet til Nettalliansen, et kompetanse- og innkjøpssamarbeid eid av 46 små og mellomstore nettselskap.

Valg av løsning

Forespørselen inneholdt 185 000 målepunkt, og basis for forespørselen var SINTEF Kravspesifikasjon fullskala utbygging av AMS. I tillegg til dette var det klart at nettselskapene ønsket en kontrakt som inneholdt en nøkkelferdig etablering, samt drift av den ferdige løsningen.

Nettalliansen tildelte AMS-kontrakten til Embriq i juli 2015. Kontrakten omfattet en nøkkelferdig løsning, tilhørende kommunikasjons- og IT-system, samt integrasjon av løsningen mot nettselskapenes KIS og NIS informasjonssystemer. Leverandøren har ansvar for kvalitetssikringen av måleverdiene og for levering av verdiene til kommende elhub.

Nettselskapene som er lokalisert i ti fylker over hele landet, benytter ett sentralt system for å samle inn måle-verdiene. Dette systemet, samt de smarte målerne og den RF-baserte kommunikasjonsløsningen som sammen danner Aidon-delen av løsningen, er integrert med Embriqs sentrale driftsplattformen Quant. OneCo er partner for booking og montasje.

Fra plan til utrulling

Hvordan organiserer man et prosjekt med 31 eiere fra Sørøst-Norge til Hammerfest, Nordens nordligste by, og varierende i størrelsesorden 1100 til 25 000 målepunkter?

Hvert nettselskap har en dedikert prosjekteier som samarbeider med Nettalliansens prosjektorganisasjon, ledet av prosjektleder Lars Eirik Olsen. Hver av de 31 nettselskapene har sin individuelle utrullingsplan. Alle selskaper følger en lignende prosess laget av Nettalliansen, for å sikre en systematisk prosess for alle selskapene. Ifølge prosessen er AMS-prosjektet delt inn i arbeidspakker med oppgaver som må fullføres før du tar neste steg i prosjektet. Eksempler på arbeidspakker: «Beslutte nettstasjonsovervåking» og «Gjennomgang av RF-radioplan foreslått av Aidon». Nettalliansens prosjektgruppe kontrollerer fremdriften for hvert nettselskap og er ansvarlig for systemtesting for å verifisere at alt fungerer før distribusjon i felt. Nettalliansen organiserer også møter og opplæring med nettselskapene og leverandører for å sikre effektiv informasjonsdeling og godt planlagte prosedyrer.

Fremdrift i henhold til plan

Å sikre korrekt levering til rett tid av målere med nettselskapsspesifikke konfigurasjoner og krypterings­nøkler er en logistisk utfordring som krever nøye planlegging. Ifølge Lars Eirik Olsen har Aidons ACC logistikksenter håndtert utstyrsleveransene på en effektiv og vellykket måte.

I april 2018, når denne artikkelen ble publisert, ble milepælen på 150 000 installerte målere oppnådd. Det første selskapet startet utrullingen i juni 2016, og det siste har startet i april 2018. Svorka, et selskap som opererer i vestlige delen av Midt-Norge, startet utrullingen i midten av februar. Her skal det monteres 6700 AMS-målere, samt masterenheter for etablering av RF-infrastruktur og nettstasjonsovervåking i en andel av Svorka sine 570 lavspenningsnettstasjoner. Alle målere vil bli installert innen juli 2018, hvoretter de, som alle øvrige nettselskaper, vil kjøre en 3-måneders evalueringsperiode før endelige godkjenning.

Plattform for fremtiden

Den siste mila i prosjektet skal fortsatt fullføres før alt er klart innen årets slutt. Nettalliansen er på god vei og er trygg på en vellykket gjennomføring av prosjektet.

– Akkurat nå er fokus på utrullingen, samtidig etablerer vi nye verktøy og tjenester på grunnlag av måledataene som hentes inn. Dette vil være til nytte for både nettselskapet og deres kunder. La oss ta jordfeilvarsling som et eksempel på målerens funksjoner. Når en jordfeil avdekkes i et lavspentnett er det nettselskapets ansvar å avdekke dette og sørge for at feilen blir rettet. Jordfeildata fra Aidon-måleren bidrar til å lokalisere feilen raskt, redusere feilsøk i felt og kunne effektivt sende pålegg om utbedring. Dette, samt å unngå potensiell ekstra skade pga eksisterende jordfeil, vil dermed gi betydelige kostnadsbesparelser for nettselskapene.

– Og det er mer å vinne: Lastbalansering, varsling av hendelser i nettet, optimalisering av vedlikehold i nettet og forebygging av problemer er muliggjort ved å benytte AMS-løsningens data og analyser. Den digitale plattformen som vi bygger sammen med nettselskapet, vil være et nøkkelelement i et smartere nett, avslutter Olsen.