MF Folgefonn blir i februar verdens første elektriske fartøy med induktiv lading. Foto: Wärtilä

Haugaland Kraft Nett blir det første nettselskapet i verden som skal levere kraft til induktiv lading av et elektrisk fartøy. Wärtsilä har utviklet et banebrytende kraftelektronisk konsept.

Haugaland Kraft Nett er med i forberedelsene til verdens første induktive ladestasjon for elektriske fartøyer. Fergeleiet ved Jektevik på Stord skal få et banebrytende ladeanlegg med kombinert «sugefortøyning» fra Cavotec og induktivt ladesystem fra Wärtsilä. Det er forsøkferga MF Folgefonn, som i 2014 ble bygget om til hybrid dieselelektrisk drift.

Innen årsskiftet skal Wärtsilä være ferdig med riggtestingen av ladesystemet på verkstedet på Stord. – Anlegget skal etter planen installeres i Jektevik i februar, og frem til sommeren skal vi teste og verifisere teknologien i ordinær drift, forteller teknisk direktør Ingve Sørfonn hos Wärtsilä.

Ladeanlegget blir på 1 MW, og det er det i særklasse kraftigste anleget for induktiv lading som noen gang er etablert noe sted i verden.

Få ned kostnadene

– Hovedutfordringen har vært å få ned kostandene, sier Sørfonn.  Det er brukt siste generasjon IGBT-transistorer og annet kraftelektronisk utstyr i anlegget, og spesielt styringssystemet har vært en viktig faktor for å få ned prisen og oppnå akseptabel stabilitet.

Forsker Jon Are Suul ved SINTEF Energi, som var med på prosjektet i en tidligere fase, forteller at systemer for induktiv energioverføring ved lavere effekt vanligvis krever betydelig overdimensjonering av enkelte komponenter hvis de skal håndtere variasjoner i posisjonen.

– Det kunne vi ikke gjøre her, det ville øke kostnadene for mye. I stedet utviklet vi en alternativ designmetodikk, som utnytter karakteristikkene til systemet slik at variasjoner i posisjonen kan håndteres med koordinert regulering av frekvens og spenning. Dermed kunne vi også redusere behovet for overdimensjonering.

To elektromotorer

Ferga MF Folgefonn har to elektromotorer på 750 kW hver i tillegg til fire dieselgeneratorer på 460 kW hver. Med landligge på 10 minutter vil anlegget kunne lade litium-ion-battriene opp til minst 80 prosent med en effekt på 1 MW.

Ferga går i trekantsambandet Jektavik-Nordhuglo-Hodnanes, og vil gå for dieselelektrisk drift i deler av farten. For å kunne gå med full elektrisk drift, trenger de lading ved to av anløpene.