Tanken fylles ved H2 Logics stasjon i Aarhus i Danmark. Nå skal det bygges 20 hydrogenfyllestasjoner i Norge. Foto: H2 Logic A/S

NVE gir Småkraftforeninga 450.000 kroner i støtte til forskning og utvikling av hydrogenprosjekt.

Støtten gis over tre år med 150.000 kroner årlig, melder Småkraftforeninga på sin hjemmeside. Daglig leder Knut Olav Tveit er svært fornøyd med tildelingen.

– Pengene skal vi bruke til å se på hydrogenproduksjon ved småkraftverk og hva slags rolle hydrogen kan ha for fremtiden, sier Tveit.

Skape nye verdier

Småkraftforeninga har engasjert seg i hydrogen fordi de ser store muligheter for ytterligere verdiskaping ved småkraftverk. Tanken er at det ved kraftverk kan produseres hydrogen til drivstoff for motorkjøretøyer når kraftprisene er lave.

På Småkraftdagene, som nylig ble arrangert i Ålesund, var hydrogen tema for flere av foredragene. Toyotas hydrogenbil Mirai ble vist frem for deltakerne.

Spetalen skal bygge H-stasjoner

NEL Hydrogen har nylig undertegnet en avtale med Uno-X om å bygge minst 20 hydrogen fyllestasjoner som skal dekke alle de store byene i Norge innen 2020. Dette opplyser NEL Hydrogen i en pressemelding.

Nel Hydrogen eies av investoren Øystein Stray Spetalen. Selskapet leverer komplette containerløsninger med alt som trengs for å produsere hydrogen gjennom hydrolyse av vann.

Spetalen eier også det danske selskapet H2 Logic, som lager hydrogenstasjoner der hydrogenbiler kan fylle tanken. Spetalen har uttalt at utvikling av hydrogen som drivstoff er «den neste industrielle revolusjonen.»