Det er godt med snø mange steder i landet. Om været også viser seg fra sin positive side ligger det an til en fin påske. (Illustrasjonsbilde: Foto: Erik Johnsen/NVE)

Påsken kommer tidlig i år og mesteparten av landet er fortsatt godt dekt med snø. Unntaket er lavereliggende områder langs kysten fra Østfold til Nordland som er stort sett snøfrie nå.

Kilde: NVE

Snøforsker Tuomo Saloranta i NVE har sett på data fra både snømodeller og målestasjoner for snødyp, og skaffet seg en oversikt av snøforholdene i Norge akkurat nå.
   
– Snøen gjenspeiler vinterens lokale vær- og vindforhold og snømengder viser ofte stor variasjon fra sted til sted. Generelt sett øker snømengder ved høyden så hvis man leter etter mer snø for å skape bedre påskestemning, finnes det ofte bedre snøforhold litt høyere opp i terrenget, sier Saloranta.

Her er snøforskerens oversikt over snøforhold i de ulike landsdelene rett før påske:

Nord-Norge

De to nordligste fylkene er godt dekt av snø, og snømengdene er tilnærmet normale for årstiden. Gjennomsnittelig snødyp ved 500 moh. er rundt én meter i Nordland og litt i underkant av en meter i Troms og Finnmark. Målestasjonen i Kautokeino viser for eksempel snødyp på 67 cm, og stasjonen «Hjartåsen» ved Ranelva i Nordland 94 cm.

Midt-Norge

I midt-Norge er det noe mindre snømengder enn normalt for årstiden, spesielt i Trøndelag og oppi høyden. Likevel, ca. 80 % av Midt-Norge er snødekt, så det er nok snø for de fleste til påskebruk. De største snømengdene her finner man i fjellet på Sunnmøre og i Romsdalen. Gjennomsnittelig snødyp ved 500 moh. er rundt en halv meter i Trøndelag, og noe mer i Møre og Romsdal. Som eksempel, målestasjonen «Aursunden» i Røros viser snødyp på 66 cm, og stasjonen «Vera» i Verdal 55 cm.

Vestlandet

På Vestlandet er kystnære områder stort sett snøfrie og snøgrensen går i gjennomsnitt ved 200-400 moh. Lenger opp på vestlandsfjellene er det rikelig med snø, og både 2 og 3 meter med snø kan lett finnes ved 1000 moh. Ellers er snømengder i vestlandsfylkene ganske normale for årstiden. Mange kan dermed forvente å oppleve snømengder som er omtrent som de pleier å være der man ferierer i påsken.

Østlandet

Det har ikke vært spesielt snørik vinter i år på Østlandet, og det er generelt mindre snø enn normalt for årstiden. Men, påsken er tidlig i år, og mesteparten av Østlandet er fortsatt snødekt, med unntak av lavereliggende kystnære strøk. Påskestemningsskapende snøforhold er dermed lett tilgjengelige også i denne landsdelen.  Som eksempel viser målestasjonen i Beitostølen hele 79 cm med snø, mens målestasjonene «Hakadal» rett utenfor Oslo og «Plassen» i Trysil har begge rundt 30 cm snø igjen, rett før påske. 

For flere detaljer om snøforholdene og skiføret i landet, se daglig oppdaterte snøkart og snødypobservasjoner på senorge.no og yr.no.

Snøforskeren i NVE oppfordrer også alle til å sjekke oppdaterte snøskred- og isvarsler på varsom.no før de legger ut på tur i påskefjellet.