Mens påsken er fritid og ferie for de fleste av oss er det noen som må være på vakt for å holde hjulene i gang, som her i en av tre driftssentraler i Lyse. (Foto: Lyse)

Rundt 100 ansatte er på vakt for Lyse-konsernet i påskedagene. De er fordelt på tre driftssentraler med døgndrift, montører på vakt samt to kundesentre. Med ansvar for samfunnskritisk infrastruktur som strøm og fiber er det viktig å ha god beredskap uansett når en feil oppstår.

Kilde: Lyse

Det er en driftssentral med ansvar for fibernettet og Altibox-tjenester, en med ansvar for strømnettet, kraftverkene og gass- og fjernvarmenett, mens den tredje har ansvar for LNG-anlegget i Risavika. Dersom all infrastruktur (rør, kabler og linjer) som Lyse drifter legges etter hverandre mangler det kun 1100 km for å komme rundt hele jordkloden.

Viktig jobb
Arvid Sandvik skal jobbe nattskift og går på vakt langfredag på driftssentralen (energi).

– Strøm er viktig for at dagens samfunn skal fungere. Jobben vi gjør på driftssentralen med å overvåke strømnettet til enhver tid er viktig. Vi er alltid minst to på vakt samtidig. Men det er selvsagt litt kjedelig for familien som har fri mens jeg er på jobb, sier driftsingeniør Arvid Sandvik i Lyse Elnett.

 Han har visst lenge at han skulle jobbe i påsken, og har derfor vært på ferie med familien før påske.

For å kunne rette feil i strømnettet så raskt som mulig, så har Lyse Elnett delt sitt ansvarsområde inn i åtte geografiske vaktsoner. Så langt det lar seg gjøre bor montørene i det samme område som de har vakt i. Det er instruks for vaktene hvor det er stilt krav til responstid og tilgjengelighet.

Sikre tjenester
Fibernettet og alle Altibox-tjenester blir kontinuerlig overvåket fra minutt til minutt gjennom hele døgnet – hele året. Ved høytider stepper Altibox opp beredskapen for å sikre at kundene skal få gode opplevelser, og påsken er intet unntak. Derfor er det ekstra mange fagfolk som er klare til å rykke ut på kort varsel dersom behovet skulle oppstå.

På kundesenteret er det også døgnbemanning, men butikken på Mariero og kundemottaket på Jørpeland holder stengt. Chatfunksjonen på nettsiden vil heller ikke bli besvart, men både i sosiale medier og på telefon vil du få kontakt med Lyse.