Transport av tårnseksjon til Skomakerfjellet vindpark, som fredag ble satt i drift med landets hittil største vindtubiner. (Foto: Johs. J. Syltern)

Olje- og energiminister Tord Lien åpnet fredag Skomakerfjellet vindpark i Trøndelag. Bare én av de store turbinene dekker strømforbruket til over 1200 nordmenn.

Kilde: Trønderenergi

– Vi har gitt konsesjon til mange utbygginger, men dessverre sitter mange kraftselskaper på gjerdet. Det er viktig at noen går foran og viser vei. Derfor er det så gledelig at TrønderEnergi bygger ut Skomakerfjellet og at de sammen med partnerne har besluttet å bygge ut Fosen Vind, sa olje- og energiminister Tord Lien under åpningen.

Skomakerfjellet vindpark har fire Vestas-turbiner, som hver kan produsere 3,3 MW. Bare én turbin produserer ren energi til over 1200 nordmenn. Dimensjonene er større enn det kan virke som. Vindturbinen er 94 meter høy opp til rotorsentrum og har et vingespenn på 150 meter. Det er rundt fem ganger lenger enn en Boeing 737.

– Med Skomakerfjellet har vi vist hva som er mulig. Vi har tatt i bruk verdensledende vindkraft-teknologi. Og vi har bygge ut mer skånsomt enn det man trodde var mulig. Dette er viktige erfaringer som vi har tatt med oss inn i det større Fosen Vind-prosjektet, sier konserndirektør Tormod Eggan i TrønderEnergi.