Enova investerte 2,6 milliarder kroner i energi- og klimaprosjekter i 2015. (Foto: Enova)

Enova investerte 2,6 milliarder kroner fordelt på til sammen 4846 energi- og klimaprosjekter i 2015. Prosjektene skal gi et energiresultat på 1,8 TWh viser Enovas resultatrapport som ble publisert torsdag. Energiresultatet tilsvarer energibruken til samtlige husholdninger i Vestfold.

Kilde: Enova

– Det er spesielt gledelig å se den store veksten i prosjekter som tester ut helt ny teknologi. Utvikling av ny teknologi er helt avgjørende for å få fram de fornybare og effektive energiløsningene som muliggjør lavutslippssamfunnet, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Mens det i 2014 var 24 prosjekter som fikk støtte til å ta i bruk ny teknologi eller kombinerer teknologi på nye måter, var det i fjor hele 54 teknologiprosjekter. De to største tilsagnene ble også gitt innen dette området. Glencore Nikkelverk i Kristiansand fikk 380 millioner kroner for å teste ut en mer energieffektiv produksjon av kobber, mens Alcoa fikk 280 millioner til utvikling av ny energi- og klimateknologi.

– Det er tydelig at stadig flere aktører ser et forretningsmessig potensial i investeringer i ny grønn teknologi. Ved å utvikle og eksportere slik teknologi, kan norsk næringsliv også bidra til å redusere globale utslipp, sier Nakstad.

Vellykket transport-inntog

Nakstad er også fornøyd med hvordan Enova har ivaretatt det nye oppdraget innen transport. Alt i alt ga Enova 280 millioner kroner til dette området i 2015.

– Vi lanserte i høst flere programtilbud til transportsektoren. Særlig innen maritim sektor er det mange spennende muligheter. Vi fulgte også opp ladestrategien vi leverte Regjeringen med å gi tilsagn til 77 nye hurtigladere for elbil. Dette er første steg mot en sammenhengende ladeinfrastruktur for elbil, sier Enova-sjefen.

Nakstad kan også glede seg over rekordmange søknader både til oppgradering av eksisterende bygg og til industriprosjekter.

– Industrien er fremdeles det store lokomotivet på veien mot lavutslippssamfunnet. I 2015 så vi også flere prosjekter i næringer vi historisk ikke har jobbet mye med, som olje og gass og fiskeoppdrett.

Enovatilskuddet stadig mer populært

Av de 4846 prosjektene som fikk støtte i 2015, var 3858 energitiltak i boliger. 65 millioner kroner ble gitt gjennom Enovatilskuddet, mens ytterligere 100 millioner ble tildelt gjennom andre program.

– Selv om vi innen energitiltak i boliger er et stykke fra ambisjonen vår, har aldri før så mange fått utbetalt støtte fra Enova for å gjennomføre slike tiltak. Vi så også at tilbudet ble mer og mer populært etter hvert som året gikk og ordningen ble mer kjent. Sammen med endringer vi gjorde i januar i år, tror vi at dette gjør at enda flere vil benytte seg av Enovatilskuddet i år, sier Nakstad.

Ifølge avtalen med Olje- og energidepartementet skal statsforetaket i perioden 2012–2015 utløse energi- og klimaprosjekter med et energiresultat på til sammen 7 TWh, fordelt på energieffektivisering, konvertering og produksjon av fornybar energi. Med fjorårsresultatet i boks har Enova nå høstet inn 6 TWh