Daglig leder i DEFO, Knut Lockert, mener at Venstre med sitt ja til funksjonelt skille sender milliardregning til distriktene. (Foto: DEFO)

Venstre sier ja til en innføring av et funksjonelt skille, og sender med det en milliardregning til distriktene.

Av: Knut Lockert, daglig leder i DEFO (Distriktenes Energiforening)

 

Etter det Defo erfarer sier nå Venstre ja til regjeringens forslag om innføring av et funksjonelt skille. Dermed har regjeringen flertall. 

Et ønske om færre selskaper i kraftnæringen pakket inn i et meningsløst krav om funksjonelt skille, ser ut til å ha vært avgjørende for Venstre.  Dette koster milliarder, og distrikstkundene betaler for gildet.  Også MDG skal være på lag med regjeringen her, uten at det får noen betydning for behandlingen i Stortinget.  MDG har én representant, mens Venstre har ni.

SER FREMOVER

Nå er beslutningen i praksis tatt, vi forholder oss til det, og nå skal det ses fremover. Vi tror ikke på noen massedød blant norske distriksenergiverk. I så måte vil regjeringen med Venstre som støttepari bli skuffet. Dette er intet banesår, for medlemmene våre kommer til å krumme nakken og stå av dette også. Og Defo skal være med å vise veien inn i framtiden. Overgangsperioden som legges opp til å være på fem år, dvs at endringene må være gjennomført innen 1. januar 2021, skal brukes godt.

STERK MOBILISERING

Det har vært en sterk mobilisering i norske kommuner. En mobilisering av politikere, eiere og i selskapene. Det har vært en bred politisk tilnærming fra alle partier med unntak av regjeringspartiene. Også blant Venstres politikere i kommunene har gjennomgangsmelodien vært et nei til det funksjonelle skillet . 

I Energi Norge har det vært et «opprør» i anledning saken.  Beslutningen var kjedelig, men ikke veien fram. 

Nå tar vi det derfra. Defo skal fortsette å kjempe for sine medlemmer, og sammen skal vi stå sterke. Vi kommer til å overraske flertallet i Stortinget.

Defo kommer tilbake med mer når detaljene rundt innstillingen er kjent.