Slik ser den mobile turbinen fra Norrønt AS ut. Foto: Norrønt

Om en måned skal den første utgaven av et transportabelt og konsesjonsfritt vannkraftverk som vil koste under en halv million kroner, installeres i et norsk vassdrag.

 

Bak nyskapningen står Sindre Zeiner-Gundersen sammen med sin far, Dag, som er daglig leder i Norrønt AS. Junior har doktorgrad i anvendt fysikk.

Grunninstallasjonen vil koste minimum 400.000 kroner. I tillegg trenger man likeretter, inverter, monitorering og eventuelt batteriløsning. Norrønt har vært i kontakt med NVE og fått bekreftet at denne turbinen ikke trenger konsesjon, siden den ikke er en permanent installasjon, skriver Småkraftforeninga på sin hjemmeside.

Kan yte 20 kW

Sindre Zeiner-Gundersen forteller til energibransjen.no at minimum vannføring for denne installasjonen er 0,5 kubikkmeter per sekund. Ved 3 kubikkmeter per sekund vil turbinen ha en effekt på 20 kilowatt.

–  Vi er klar til å sette i gang det første kraftverket om en måneds tid, muligens i Uvdal, sier Zeiner-Gundersen. Han regner med at kostnadene til tilleggsutstyret utover Norrønts turbin kan bli ca 100.000 kroner, kanskje mindre.

NVE bekrefter

Småkraftforeninga har spurt NVE om hva som kreves for slike kraftverk, og fikk følgende svar fra avdelingsdirektør Rune Flatby:

– Det trengs normalt ikke konsesjon for denne typen turbiner i Norge, da det ikke er en permanent installasjon. Når det kommer til gyteplasser for fisk, så ønsker man nok at de holdes unna gytekulper. Enkeltvis så vil nok kommunene ha noen innspill eller hvert fall ønske om å vite hvor turbinene ligger utplassert. 

Flere bruksområder

Norrønt ser for seg flere kundegrupper utover småkraftutbyggere for sitt kraftverk, blant annet flyktningleire, nødhjelps- og utviklingsprosjekter, øysamfunn, forsvaret og fiskeindustri.

Daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga syns prosjektet til Norrønt er spennende og ser frem til å se nærmere på det.

Norrønt AS holder til på Slemmestad i Røyken kommune i Buskerud. Selskapet har i over 19 år levert høyteknologiske tjenester, blant annet materialanalyser.