I følge en ny rapport kan kombinasjonen av sol og teknologi gjøre oss alle til både forbrukere og produsenter av fornybar energi.(Foto: Tore Halvorsen)

Oslo (NTB): Kombinasjonen sol og mer lønnsom teknologi gjør at nordmenn etter hvert kan bli både forbrukere og produsenter av solenergi, ifølge en ny rapport.

Kilde: NTB

Rapporten, som ble lagt fram av Accenture og WWF-Norge onsdag, viser en utvikling der vi på hjemmebane produserer mer strøm enn vi selv bruker, skriver Dagsavisen.

– Ved å installere solceller på taket kan vi produsere strøm, og det vi ikke bruker selv, kan vi selge videre ut på nettet. Vi får en ny rolle som både energiprodusent og konsument, også kalt prosumer. På den måten får vi eierskap i det grønne skiftet, sier WWFs generalsekretær, Nina Jensen. Hun mener det er en «bekvem myte for politikerne» at det ikke er nok sol til å bygge solenergi i Norge.

– Sannheten er at vi flere steder i landet har like store muligheter som land som ligger på topp i utbygging av solenergi.

I Tyskland dekker solenergi omtrent 7 prosent av etterspørselen etter elektrisitet.

– De har over 150 ganger mer solkraftkapasitet installert per innbygger enn Norge, opplyser Pål Ødegaard, som leder Accenture Strategy i Norge. Relativt lave strømpriser i Norge gjør at det har vært mindre lønnsomt å investere i solkraft her til lands. Etter hvert som solenergi blir mer lønnsomt, kan i teorien alle bli prosumere, mener Ødegaard. (©NTB)