Med arkitekturen på Øvre Forsland kraftverk har Helgeland Kraft vunnet en prestisjetung pris i USA. (Illustrasjon: Stein Hamre Arkitektkontor)

Øvre Forsland kraftverk, bygd av Helgeland Kraft og designet av Stein Hamre arkitektkontor vant prestisjefylt arkitekturpris i magasinet Architizer som har base i USA. Kraftverket får pris i kategorien bærekraft.

Kilde: Energi Norge

– Prisen er med på å vise Øvre Forsland kraftverk og Helgeland frem for hele verden. Dette er et skikkelig helgelandsprosjekt. Nå har vi nok en grunn til å kunne kalle Øvre Forsland kraftverk for verdens vakreste kraftanlegg, sier faglig leder ved Stein Hamre arkitektkontor i Mo i Rana, Lars Kristian Sjøvold og produksjonssjef i Helgeland Kraft i Mosjøen, Torkil Nersund.

Prisen deles ut med stor galla i New York 12. mai. 300 fagpersoner har valgt ut bidrag fra 100 land. Over 400 000 har stemt og 100 land er representert i avstemmingen. 

– Det er spesielt artig at prosjektet har vunnet kategorien bærekraft.  Kraftverket produserer grønn energi. Målet har vært at anlegget skal fremstå som en attraksjon og vi har hatt sterkt fokus på at bygget skal tilpasse seg omgivelsene. Vi har også brukt miljøvennlige materialer, sier Lars Kristian Sjøvold.

Helgeland Kraft har vært opptatt av å utnytte naturressursene på Helgeland på en forsvarlig måte, og med Øvre Forsland kraftverk har selskapet bygd et kraftverk for fremtiden.Vannkraften vil være en viktig bidragsyter i det grønne skiftet og med Øvre Forsland kraftverk har Helgeland Kraft vist hvordan vannressursene kan utnyttes uten å være i konflikt med viktige miljøverdier.

– Vi har nok vært mer innovative enn de fleste andre i en bransje som kanskje oppfattes som litt konservativ. Øvre Forsland kraftverk har oppnådd synergier og verdier utover selve kraftproduksjonen og med slike utbygginger finnes det fortsatt et betydelig potensial for ny norsk vannkraftproduksjon, sier Nersund.