Energieffektivisering i Trondheim fengsel er et godt eksempel på hva det er mulig å få til når tilgjengelig kompetanse fra flere bransjeaktører koordineres mot et felles mål. (Foto: Statsbygg)

Med stadig økende myndighetskrav om energieffektivisering ligger det store muligheter i bransjesamarbeid om å finne gode løsninger som imøtekommer kundenes energieffektiviseringsbehov. Elektroskandia og Schneider Electric kan vise til flere gode eksempler på hvordan man sammen kan skape muligheter. De oppfordrer til økt samarbeid mellom leverandør, grossist og installatør.

Kilde Schneider Electric

Fra 2010 til 2040 skal energiforbruket i bygg halveres fra 80 TWh til 40 TWh. Hoveddelen hentes i eksisterende bygningsmasse. En arbeidsgruppe satt ned av Kommunal- og regionaldepartementet har foreslått konkrete virkemiddelpakker inkludert forskriftsendringer med skjerpede krav og virkemidler til energieffektivisering av nye bygg så vel som økonomiske støtteordninger gjennom ENOVA. For å nå målene kreves i tillegg kompetanseheving og adferdsendringer, og her kommer elektrobransjen inn:

  • Regjeringen skjerper energikravene til nye bygg. Med dagens regler blir nye bygg opptil 25 % mer energieffektive. De nye kravene Kommunal og moderniseringsdepartementet har fastsatt innføres som en oppfølging av klimaforliket i Stortinget.
  • Ingen restriksjoner for el-varme i bygg under 1000 kvadratmeter.
  • ErP-direktivet(Energirelaterte produkter)
    Alle produkter som inneholder kvikksølv er forbudt. T5 er nevnt som et unntak, men bare frem til 21. juli 2016. Dette vil resultere i en reduksjon i produksjonen av lysrør i løpet av 3-5 år. Som en konsekvens vil prisen på T5 øke, da de fleste i dag monterer den siste teknologien: LED armaturer.

Dette kan virke utfordrende for både byggeier og entreprenør, men det trenger ikke å være så vanskelig. Vi som grossist og leverandør jobber tett sammen for at du som kunde skal komme riktig i gang med energieffektivisering. (Foreslår: Grossist og leverandør jobber tett sammen for at sluttkunden lettere skal kunne komme i gang med energieffektivisering)

Det optimale utgangspunkt for både å komme i gang og i mål, er implementering av EOS (energiovervåkingssystemer). Veien til suksess starter med at man får et overblikk over det faktiske energiforbruk. Deretter kan man enklere utarbeide en prioriteringsliste over de mest effektive tiltakene i samarbeid med leverandør og grossist. Grossisten og leverandøren sitter på den nyeste teknologien og kan bidra til at byggeieree får den beste løsningen for nettopp deres bygg, slik at de kan møte myndighetskrav og spare penger.

En suksesshistorie

Energimålingen som nå skjer på Trondheim Fengsel er et godt eksempel på hva det er mulig å få til. Ketil Bach Zahl fra Statsbygg og Trondheim Fengsel uttaler at målingen er et resultat fra et Elektroskandia Industriforum hvor Schneider Electric presenterte muligheter for energimåling.
– Systemet Smart Panels fra Schneider Electric er midt i blinken for våre krav og behov, uttaler Ketil Bach Zahl.

Fengslets mål om å redusere forbruket med fem prosent årlig, tilsvarer en reduksjon på 11 kWh per kvadratmeter fra 2015 til 2016. Med høyt fokus på energieffektivisering og en trepartsløsning fra Schneider Electric, har fengselet allerede nådd årets mål.

For overvåkning i sanntid og logging av måledataene bruker Statsbygg en energilogger/webserver EGX300 til å lese av fengselets forbruk hvor som helst i nettverket deres. I tillegg er det installert ny Prisma hovedtavle og effektbryter Compact NSX med vern/målemodul Micrologic 5,2 E.

Vinn-vinn i alle ledd

For å hjelpe Trondheim Fengsel å nå sine energimål, har en rekke bedrifter vært involvert, ledet av Elektroskandia og utstyrt av Schneider Electric.

– Dette er kanskje et av de beste eksemplene på at energisamarbeid med sluttkunde, installatør og grossist/energirådgiver har gitt resultater og vinn-vinn i alle ledd, sier en fornøyd salgsingeniør i Elektroskandia, Bjørn Herjuan.