På gasstankskipet» Iberica Knutsen» skal Enova-støttet energiledelse legge til rette for fremtidens kontrakter. (Foto: Knutsen AOS Shipping)

Framtidens kontrakter skal vinnes med mer energieffektive skip. Det mener Knutsen OAS Shipping, som nå innfører Enova-støttet energiledelse om bord i ett av sine gasstankskip.

Kilde: Enova

– Dette er første gang vi støtter et fartøy med å komme i gang med energiledelse, og vi håper det blir det første i en lang rekke. Vi har god erfaring med energiledelse fra andre bransjer, og potensialet er stort også til sjøs. Vårt håp er at mange rederier vil følge i kjølvannet av Knutsen OAS, sier Enovas markedssjef for transport, Petter Hersleth.

Med én million kroner i støtte fra Enova skal det Haugesund-baserte rederiet nå avdekke unødvendig energibruk om bord skipet Iberica Knutsen. Prosessen skal føre til konkrete tiltakslister og systematisk oppfølging for å få bukt med den unødige energibruken.

– Jeg tror vi har mye å gå på. Komponentene om bord kjører gjerne på 100 prosent hele tiden, og sannsynligvis er ikke det nødvendig. Nå kartlegger vi alt utstyret, og begynner å måle hvor mye energi det bruker under de ulike driftsoperasjonene. Selve arbeidet i seg selv gjør oss mer bevisste, og bare gjennom det regner vi med å kutte forbruk, sier HMS- og kvalitetssjef Geir Hagen i Knutsen OAS Shipping.

Økonomisk gevinst

På spørsmål om hva som gjorde at rederiet satte i gang med energiledelse, nevner Hagen både økonomi og miljø:

– Ett skip kan ha samme energiforbruk som en liten by. Det er klart det koster, både for oss og miljøet. Tradisjonelt har skipsfarten jobbet mye med å redusere utslipp til sjø og optimalisere drivstofforbruk, men selve energiforbruket har det vært vanskeligere å konkretisere. Vårt mål er å være i forkant av konkurrentene, og jo mer energi vi sparer, jo mer sparer vi utstyr og vedlikehold – og befrakteren sparer penger. Da blir vi også mer konkurransedyktige og i bedre posisjon for å vinne nye kontrakter. Energiledelse på så detaljert nivå som vi nå er gått i gang med er en svær jobb å gå i gang med, og da kommer støtten fra Enova godt med, sier Hagen.

Fortsetter med flere skip

Knutsen OAS Shipping har 42 skip i drift verden over. Hagen tror lærdommene fra Iberica Knutsen kan gjenbrukes i den øvrige flåten, men poengterer samtidig at ikke alt kan overføres direkte:

– Vi tar sikte på å få på plass en overordnet systematikk for hele rederiet, men skip er forskjellige og vi kommer til å måtte gjøre en jobb for hvert enkelt fartøy. Det er verdt å huske på at selv søsterskip som i utgangspunktet har samme utstyr kan ha ulik drift, som igjen gjør at ulike tiltak blir relevante. For eksempel går skipet utenfor Brasil i tropisk farvann hvor det gror mye på skroget, mens tilsvarende skip vi har seilende opp mot Goliatfeltet i Nordsjøen behøver av-ising. Enova kan nok vente seg søknader fra oss om støtte til energiledelse for flere skip etter hvert, sier Hagen.