Europa står foran store og krevende investeringer i strømnettet. Nå sendes utviklingsplan 2016 på høring.

Den europeiske nettutviklingsplanen 2016 viser at omfattende investeringer i kraftsystemet er nødvendige, både for å nå klimamålsetninger og for å ivareta en akseptabel forsyningssikkerhet.

Kilde: Statnett

Europeisk nettutviklingsplan utgis hvert andre år av den europeiske organisasjonen for kraftsystemoperatører (ENTSO-E), hvor Statnett er norsk representant. Formålet med planene er å få til en samordnet planlegging av det europeiske kraftsystemet for å ivareta forsyningssikkerheten og tilrettelegge for å nå klimamålene.

I den europeiske planen er prosjekter av europeisk viktighet (PCI) evaluert i ulike scenarier med hensyn på lønnsomhet, hvordan de bidrar til forsyningssikkerhet og i hvor stor grad de bidrar til å nå klimapolitiske målsettinger. Generelt viser analysene noe lavere lønnsomhet enn tidligere for de aller fleste prosjekter i den europeiske planen, noe som har sammenheng med en generell nedgang i forventede priser på kull, olje og gass samt på utslipp av CO2. Analysene viser også den potensielle viktigheten av høyere CO2-priser for å kunne nå klimamålsetninger, og peker på betydningen av mellomlandsforbindelsene som nå bygges fra Norge til Tyskland og Storbritannia.

– En av de viktigste driverne for fremtidig nettutvikling i Europa er at fornybar kraftproduksjon uten særlig fleksibilitet erstatter fleksibel termisk kraftproduksjon. Dette medfører økt behov for reguleringsevne. Utvidelse av overføringskapasiteten til Norden vil gi systemene på kontinentet tilgang til vannkraftsystemets iboende fleksibilitet, sier Statnetts prosjektleder Arne Pettersen.

– Analysene viser også at de viktigste driverne for den nordiske systemutviklingen er en økning av kapasiteten mellom det nordiske synkronområdet og omkringliggende systemer, tilrettelegging for vindkraft, utfasing av kjernekraft samt videre integrasjon av det baltiske markedet.

Den europeiske nettutviklingsplanen vil være på offentlig høring frem til 9.september. Høringsversjonen av den europeiske nettutviklingsplanen er publisert på ENTSO-E’s hjemmeside.