Med oppkjøpet av Magtch strekker Norsk Transformator seg mot ambisjonen om å bli en ledende virksomhet innen fordelingstransformatorer i Skandinavia, her illustrert med vikling i Steinkjer-fabrikken. (Foto: Norsk Transformator)

Norsk Transformator AS har har kjøpt 100% av aksjene i Magtech AS. Oppkjøpet er i tråd med selskapets langsiktige strategi om å bli en ledende virksomhet innen fordelingstransformatorer i Skandinavia.

Kilde: Norsk Transformator

Teknologifirmaet Magtech AS ble stiftet februar 2001, som en del av Narvik-selskapet Natechs satsing mot olje- og gass-sektoren. Teknologien ble i utgangspunktet tatt frem for å kunne styre elektrisk energi på store havdyp, og baserer seg på et robust trinnløst induktordesign uten bevegelige deler.

På veien mot store havdyp ble teknologien først bevist og anvendt hos nordiske nettselskap, gjennom produktet ‘Magtech Voltage Booster’ – en spenningsregulator for lavspente distribusjonsnett. Regulatorkonseptet ble raskt videreutviklet og tilpasset høyere spenningsnivå, for å løfte spenning i 22-kV nett. I samarbeid med ledende aktører i olje- og gass-industri utviklet Magtech samtidig løsninger for kraftforsyning på lange step-out, samt industrialisering og levering av strømforsyning til olje- og vannseparasjonsanlegg.

Magtech har de siste årene satset stort i det europeiske kraftmarkedet ifm. den massive fornybarutbyggingen, og har levert flere produkter som bidrar til mer kraft i eksisterende nett, f.eks en trinnløs regulerbar distribusjonstransformator. Produktene er alle tatt frem i nært samarbeid med kunder og transformatorleverandører. Siste produkt på treet er en trinnløs shuntreaktor for småkraftverk, for økt kraftproduksjon i lange radielle nett.

Magtech har med suksess solgt lisenser og patenter for deler av virksomheten, blant annet lisens for produksjon og salg i Russland, samt patenter og lisenser for strømforsyning til olje- og vannseparasjonsanlegg.

Morgendagens komplekse strømbilde – med høye effekttopper, hvor energien flyter i begge retninger – vil trolig skape store utfordringer for nettselskapene. Magtech vil fortsatt satse på utvikling av pålitelige produkter for spenningsstabilisering, og med det bidra til lavere nettinvesteringer for nettselskapene.

Norsk Transformator vil fortsette utviklingen av Magtech’s spennende produktportefølje i samarbeid med våre kunder. Gjennom vår markedsposisjon vil vi gjøre produktene mer tilgjengelig i det Skandinaviske markedet. Samtidig vil Magtech’s posisjon i det europeiske markedet styrkes.

Dagens produksjon av Magtech’s produkter foregår hos Noratel på Sri Lanka. Det er planlagt en flytting av denne produksjonen fra Sri Lanka til vår fabrikk i Steinkjer. Vi har stor tro på at vi med vårt produksjonsmiljø i Steinkjer, vil kunne hente synergier fra dagens produksjon til videre utvikling av Magtech’s produkter.