De fleste bommer grovt når de skal anslå hvor mye det koster å lade mobiltelefonen i året, viser en undersøkelse som TSN Gallup har gjort for Statnett. (Foto: Tore Halvorsen)

De aller fleste bommer fullstendig når de skal tippe hvor dyrt det er å lade mobilen, viser en undersøkelse utført for Statnett.

Kilde: Skrevet for Statnett av Newswire

Hvor mye koster det å lade en smarttelefon to timer om dagen i ett år? 38 prosent anslår 300 kroner, 24 prosent tipper 30 kroner og 29 prosent vil ikke mene noe. Det viser en spørreundersøkelse som TNS Gallup har gjort for Statnett.

Kun ni prosent svarer det som oppgis som riktig svar i undersøkelsen: Tre kroner for et helt år med lading av en gjennomsnittsmobil.

– De fleste nordmenn eier en mobiltelefon og bruker den både på jobb og i fritiden. Kanskje det er den hyppige ladingen som gjør at vi tenker at det koster mer å lade mobilen enn det gjør, sier Nina Yong Kviberg, kommunikasjons- og samfunnspolitikksjef i Statnett.

Nesten halvparten av de under 30 år tror at mobillading koster rundt 300 kroner i året, ifølge undersøkelsen.

Noen variasjoner

Hvor mye det koster å lade en mobil kommer litt an på hvilken undersøkelse og mobiltype du tar utgangspunkt i. Det amerikanske softwareselskapet Opower har målt en fullading av iPhone 6 til 10,5 wattimer, eller 3,8 kilowattimer i året hvis du lader et tomt batteri fullt opp én gang daglig. Med norske strømpriser blir det en årlig utgift på litt over tre kroner.

For en iPhone 6s vil tilsvarende ladefrekvens koste rundt fem kroner året.

– En del reflekterer kanskje ikke over hvor mye strøm en mobiltelefon bruker, men jeg vil tro at flere vil bli overrasket over hvor liten kostnad det dreier seg om, sier Kviberg.

Forbruket til mobilstrøm vil selvsagt variere mye med bruk og mobiltelefontype. Noen telefoner må lades oftere etter ett eller to år.

Hvor mye som skal til for å lade opp en telefon, vil også variere. Batterikapasiteten til en standard, nykjøp smarttelefon ligger som regel på mellom to og tre amperetimer (Ah). En telefon som Huawei Ascend Mate7 har for eksempel batterikapasitet på over fire Ah.

Den egentlige strømbrukeren

Det er oppvarming norske husholdninger bruker mest strøm til.

– Hvis vifteovnen på 2000 watt står på fullt i knapt to timer, så utgjør det hele årsforbruket til en iPhone 6, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova Svarer.

Norske husholdninger betaler strømmen i kilowattimer, ikke for apparatenes effekt i watt.

– En norsk gjennomsnittsbolig bruker cirka 44 kWh i døgnet til oppvarming. Gjennomsnittsprisen for strøm første kvartal i år var 87,4 øre/kWh når nettleie, kraft og avgifter er inkludert. Det betyr en kostnad på 38,45 kroner i døgnet til oppvarming, eller drøyt 9000 kroner i året, sier Paasche.

– Det spesielle med oppvarming av bolig, er at man trenger strøm over flere timer hver dag. På en riktig kald dag kan det være behov for oppvarming hele døgnet. Vanlige elektriske apparater som kaffemaskin, hårføner og mobillader bruker strøm over kortere tidsrom, gjerne bare noen minutter om gangen, sier Nina Yong Kviberg i Statnett.