tønnesen
Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen. Arkivfoto: Tore Halvorsen

(Oslo 21. juli 2016) Statkraft oppnådde i 2. kvartal 2016 et underliggende driftsresultat før avskrivinger (EBITDA) på 2665 millioner kroner, en økning på 303 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i 2015. Kvartalets resultat etter skatt endte på -1899 millioner kroner, hovedsakelig som følge av nedskrivninger i Tyskland.

Kilde: Statkraft

Gjennomsnittlig systempris i Norden var 24,0 EUR/MWh i andre kvartal. Det er på nivå med første kvartal, men 16 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor. Statkrafts samlede produksjon i kvartalet endte på 14,3 TWh og var dermed på nivå med samme periode i fjor. I Norden var produksjonen 13,0 TWh, en nedgang på 0,3 TWh som følge av lavere vannkraftproduksjon i Sverige. Reduksjonen ble oppveiet av økt produksjon fra internasjonal vannkraft.

Svakere markedsforventninger har ført til nedskrivninger av gasskraftverkene og andre eiendeler i Tyskland på totalt 2229 millioner kroner. Den gjenværende bokførte verdien av disse eiendelene er 1423 millioner kroner.

– Vi er godt fornøyde med den sterke underliggende driften, men svakere markedsforventninger har ført til nedskrivninger i Tyskland, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Driften i første halvår 2016 er solid, med et underliggende driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 6915 millioner kroner. Resultatet etter skatt er preget av nedskrivninger og endte på 490 millioner kroner for årets seks første måneder.

Kraftmarkedene i Norden og på kontinentet er preget av reduserte teknologikostnader, økt fornybar produksjonskapasitet og lav forbruksvekst. Denne utviklingen har bidratt til lavere kraftpriser.

Lave kraftpriser og fundamentale endringer i kraftsektoren gjør det viktig for Statkraft å styrke konkurranseevnen. Statkraft har derfor lansert et kostnads- og forbedringsprogram der målet er å redusere påvirkbare kostnader med 15 prosent eller cirka 800 millioner kroner innen utgangen av 2018.