Hölleforsen kraftverk i Innerdalselven i Midt-Sverige er idyllisk på avstand, men skremmende og farlig på nært hold, som alle store elvekraftverk. Foto: Vattenfall

I august ble et av Vattenfalls kraftverk i Midt-Sverige åsted for et kriminaldrama, der livet til en elleve måneder gammel baby bare så vidt ble reddet. Les politiets hjerteskjærende beretning fra hendelsen.

Det var otroligt högt, en hemsk miljö som tagen ur en skräckfilm, och barnet såg så otroligt ensamt ut. Jag tittade ut över utloppet och tänkte att jag bara måste ta mig ner till henne: ”Hon får inte dö!”

 (Politimannen Christer Nilsson til bladet Svensk Polis)

Ansatte ved svenske Vattenfall ble den 14. august tilkalt av politiet for å bistå med redningen av en elleve måneder gammel jente ved Hölleforsens kraftverk i Indalselven i Sverige.

Jenta var kastet over sikkerhetsgjerder og grinder av faren, ned i det ene av tre overløpsrenner i dammen. Til alt hell var damluka i akkurat denne renna stengt, og barnet overlevde mirakuløst det drøyt 20 meter høye fallet.

Den psykotiske faren ble raskt overmannet av politiet, og etter en kort, intens redningsaksjon med flere involverte fra politi, ambulansehelikopter og annet redningspersonell, ble jenta til slutt bragt i sikkerhet og til sykehus.

Ikke sikret

Damlukene i det automatiserte elvekraftverket var under redningsaksjonen ikke sikret, og lukene kunne når som helst åpne og skylt både baby og redningspersonell ut i elva. Politiet kontaktet Vattenfall, som sendte ut operatører, men de rakk ikke fram i tide før redningsdramaet var over.

Jenta overlevde, tross store hodeskader og flere bruddskader i kroppen. Hun er på bedringens vei, og er i ferd med å lære seg å gå, melder svenske medier. Faren ble 1. desember dømt til ti års fengsel for mordforsøk, grov mishandling og angrep på polititjenestemenn.

Les den dramatiske beretningen til politimannen som svømte over elva for å komme jenta til unnsetning.