Det er ABB som har levert transformatorstasjonen, bryteranlegg og annet elektroteknisk utstyr til verdens største solkraftanlegg i delstaten Tami Nadu i India. Foto: ABB

Verdens største solkraftanlegg

Inderne har nylig åpnet et gigantisk solkraftanlegg på hele 648 MW helt sør i landet.
Torsdag, 2 februar, 2017 - 10:56

Anlegget i Kamuthi i delstaten Tamil Nadu dekker et areal på hele 10 kvadratkilometer og har kostet 679 millioner dollar (ca 5,6 milliarder kroner) å bygge.

­– Et anlegg i denne størrelsen svarer på nasjonens ambisjoner om å bli ledende innen grønn energi i verden, uttaler styreformann Gautam Adani i  Adani Group til The Times Of India.

Automatisk rengjøring

Anlegget består av 2,5 millioner solcellemoduler på 380.000 fundamenter, 576 invertere, 154 transformatorer og 6000 km kabel. Solcellene rengjøres hver dag av et robotisert anlegg.

Det har ikke lykkes oss å finne ut hvor mye energi som skal produseres, men kan sammenliknes med Topaz Solar Farm i California, der 550 MW solceller produserer 1,1 TWh årlig. Adani Group hevder deres ankegg skal kunne forsyne rundt 150.000 indiske hjem med eektrisk kraft.

Gigantpotensial

Adani Group står bak investeringen, og har ytterligere planer om å investere i nye gigantiske solkraftanlegg både i India og i Australia. Det er anslått at Indias realistiske teknisk/økonomiske potensial for solenergi ligger på minst 10.000 MW.

På forsiden nå

Industrien kan sikre seg med lange, billige vindkraftkontrakter mot NorthConnect-prisøkingen, påpeker Energi Norge. Kabelen vil gjøre også disse kontraktene dyrere, kontrer Norsk Industri.
Arbeidere som bygger vindkraftanlegg for Norsk Vind i Bjerkreim i Rogaland, har arbeidskontrakter hvor de tjener under 100 kroner timen.
Nye turbiner skal installeres.
Statnett utfører sine oppgaver med høyere effektivitet enn gjennomsnittet av systemansvarlige nettselskaper i Europa, men er ikke blant de beste 25 prosentene, ifølge en ny undersøkelse.
Fra 1. januar 2020 vil over 1.8 millioner mennesker i Akershus, Innlandet, Oslo og Østfold få strøm fra Norges desidert største nettselskap. Det skal hete Elvia.
Vil i første fase trekke 7,8 TWh/år strøm fra Samnanger i Hordaland.
Agder Energi gjør endringer i konsernstrukturen og etablerer en ny konsernledergruppe.
Fire prosjekter får i alt 95 millioner kroner for å utvikle utslippsfri teknologi innen hydrogenbasert transport og bygg- og anleggsvirksomhet. BKK leder to av prosjektene.
Utnytter mulighetene i reguleringen.
«Forsyningssituasjonen i Nordmøre og Romsdal er alarmerende. Manglende forsyningssikkerhet stopper nåværende, og fremtidig, nærings- og samfunnsutvikling», advarer fylkesordføreren, LO og lokale næringsorganisasjoner i et felles brev.
Det nye nettverket «Ung i Fornybar» skal samle unge som jobber med fornybar energi for å utveksle erfaringer og bygge nettverk.
– Det blir avdekket altfor mange avvik som burde vært oppdaget i den årlige internkontrollen, sier leder for DSBs seksjon for elsikkerhet, Jon Eirik Holst.
Hafslund Nett og gründerselskapet KVS Technologies har inngått et forskning- og utviklingsprosjekt som tar i bruk droner til å lokalisere feilsteder ved strømbrudd.
Vokser videre innen drift av AMS og kritisk IoT-infrastruktur
Aldri har det vært registrert høyere vindkraftproduksjon i Norge og Sverige enn i forrige uke.
Naturvernforbundet, Norsk Ornitologisk Forening og Turistforeningen klager på at forlengelsen av konsesjonen aldri ble sendt på høring.
NVE foreslår et 8 prosents «skråtak» på NorthConnects inntekter og «hjemfall» til Statnett etter 25 år. Det er for tidlig for NorthConnect å si om det er bra nok til at kabelen bygges.
NVE fraråder OED å tillate NorthConnect å kjøre kabelen med en kapasitet på 1400 MW pluss 400 MW i dynamisk overlast for å levere systemtjenester.
NVE har oversendt sin analyse av NorthConnect til OED.
Entreprenøren Valard holder Statnett ansvarlig for materialer som skal ha vært så dårlige at en linje falt ned og førte til store forsinkelsesbøter. Statnetts samarbeid med Dalekovod får også unngjelde.
REN Røros-sjefen vil heller satse på å gi kunden økt komfort og skjule kompleksiteten bak kulissene.
Den danske regjeringen setter av penger på statsbudsjettet for å finne mulige plasseringer av en eller flere energi-øyer på minst 10 GW havvind.
Equinor har fullført kjøpet av en eierandel på 50 prosent i det polske havvindprosjektet Baltyk I fra Polenergia.