Agder Energi Nett (AEN) tilbyr sine kunder å betale anleggsbidrag i Elsmart med Vipps (Illustrasjonsbilde: Powel)

Agder Energi Nett (AEN) var den første norske netteieren til å tilby sine kunder muligheten til å betale anleggsbidrag elektronisk i Elsmart. Nettselskapet har en overordnet strategi på digitalisering og automatisering og ønsker å ligge i front når det gjelder modernisering og forenkling av prosesser. På sensommeren i år åpnet de også for at kunder skulle få betale via betalingsappen Vipps, noe som har vist seg å være svært populært.

Kilde: Powel

I januar 2015 innførte AE Nett elektronisk utsending av faktura for anleggsbidrag. I august samme år gjorde de elektronisk betaling over internett tilgjengelig for de fleste kunder med behov for å knytte seg til eller å utføre endringer i nettet.

Vipps, så ble det enda enklere

Muligheten til elektronisk betaling var en kjempesuksess. Det tok ikke lang tid før de fikk sin første betaling over nettet, og i løpet av kort tid hadde rundt mange kunder benyttet seg av muligheten. Kort tid etter at det ble mulig å betale med Vipps opplever de en stadig økende betalingsfrekvens av anleggsbidrag gjennom appen.

Anleggsbidrag er kostnaden en strømforbruker må betale når man kobler seg til strømnettet eller øker effekten. Før et nettselskap kan sette i gang arbeidet skal sluttkunden akseptere tilbudet som beskriver hva som skal gjøres og hvor mye det koster. AEN krever også at anleggsbidraget skal betales før ønsket arbeid iverksettes.

– Elektronisk betaling er jo en stor fordel for oss og for kundene våre. Det er kostnadsbesparende for oss og tidsbesparende både for oss og sluttkundene våre. Vi slipper masse manuell fakturering, noe som sparer oss for mye arbeid og mange timer, sier Knut Kjelland, seniorrådgiver for nettutbygging i AEN.

Besparelser, automatikk, digitalisering

I dag kan privatkunder hos AEN få gjort unna hele prosessen med anleggsbidrag elektronisk. Selskapet sender ut rundt 2500 tilbudsbrev i året så det snakk om både høyt volum av arbeid og betydelige kostnader som går gjennom Elsmart.

– Vi hadde jo allerede gode erfaringer med elektronisk betaling så når det gjaldt Vipps tenkte vi «hvorfor ikke?» Allerede kommer rundt 30% av de elektroniske betalingene gjennom Vipps og vi regner med at denne andelen kommer til å fortsette å øke. Det fungerer akkurat som med kortbetaling og det gikk veldig fort å få implementert det i Elsmart når vi hadde bestemt oss, fortsetter Kjelland.

Å tilby Vipps som en betalingsmulighet i kundeportalen er enda et steg på AEN sin digitale reise og noe som forenkler prosessen for kundene deres. Noen små forbedringer skal gjøres i Elsmart nå, og både Kjelland og Elsmart sin salgs- og markedssjef Michael Egholm regner med at økningen i elektronisk betaling bare vil fortsette.

– Firmaer må jo ofte betale via fakturering, men av private kunder er det en høy og stigende prosent av kunder som betaler elektronisk. Vi er jo opptatt av automatikk, automatisering og effektivisering, og Vipps-betaling er jo enda et steg i den retningen, avslutter Kjelland.