Det er et felles ansvar for Varanger Kraft og Statnett å styrke strømnettet i Finnmark. (Illustrasjonsfoto: Statnett)

Siden sommeren i år har mange av kundene til Varanger Kraft, særlig i Båtsfjord og Berlevåg, opplevd flimmer og blink i lysene. Dette oppstår som følge av mindre og hyppige spenningsforandringer i strømnettet.

Kilde: Varanger Kraft

Med to vindparker på Varangerhalvøya i produksjon, så utnyttes kapasiteten i det regionale nettet maksimalt. Dette blir veldig tydelig på sommeren når forbruket er lavt og i slike perioder drives regionalnettet helt på kapasitetsgrensen. 

Normalt håndteres dette greit av komponentene i nettsystemet, men denne sommeren har det vært utført vedlikehold på noen primære komponenter i det sentrale strømforsyningsnettet inn til Varanger, som eies og drives av Statnett. Det betyr at det allerede svake sentralnettet har hatt redusert evne til å håndtere den kraftproduksjonen som skal ut av Varanger. Varanger Krafts regionalnett og Statnetts sentralnett er i kontinuerlig samkjøring og når det oppstår problemer som dette, forplantes effektene mellom nettnivåene.

Det eneste virkemiddel i slike situasjoner er å regulere ned produksjonen i vindparkene. Dette er naturligvis ikke populært hos de berørte vindkraftprodusenter, som taper penger. Når strømforbruket øker utover høsten og vinteren og sentralnettet kommer i normal driftssituasjon, vil disse problemene blir mindre merkbare.

Innenfor Varanger Kraft sitt nettansvar (regionalnettet) jobbes det selvsagt med en permanent løsning på problemet. Det bygges nytt og forsterket strømforsyningsnett rundt Varangerhalvøya. Strekningen Varangerbotn-Vadsø-Vardø-Båtsfjord er fullført, og høsten 2018 er Kongsfjord nådd og det forventes allerede da en forbedring i situasjonen. Videre skal forsterkingen av nettet fra Kongsfjord til Varangerbotn fullføres, med forventet idriftsettelse i løpet av høsten 2021.

Mange av kundene til Varanger Kraft lurer på om flimmeret er skadelig for elektriske innretninger. De målingene som er foretatt viser at spenningsnivået er innenfor de normerte grensene, slik at dette ikke skal ha noen påvirkning på elektrisk utstyr.

Varanger Kraft beklager sterkt overfor nettkunder, spesielt i Berlevåg og Båtsfjord, som har opplevd dette, og forsikrer om at det ytterste blir gjort for å eliminere problemene på kort sikt. På lengere sikt foreligger løsninger innenfor vårt eget ansvarsområde, med forsterkning av regionalnettet og det knytter seg forhåpninger til at Statnett løser sitt ansvar med å utvikle et sterkere sentralnett.