Per Schyman og Johan Olsson fra Otera Ratel i aksjon på den nye trafostasjonen i Stackbo. (Foto: Otera)

Otera Ratel bygger toppmoderne 130 kV trafostasjon til Vattenfalls regionalnett i Sverige.

Kilde: Otera

– Den nye stasjonen blir mer driftssikker, med dobbelbrytere som gjør det lettere å omdirigere kraftdistribusjonen ved behov. Vedlikeholdsoppdrag blir også enklere i det nye anlegget, sier prosjektleder Lars Göthberg i Otera Ratel AB.

Anlegget, som ligger i Stackbo Gävle nord for Stockholm, er del av energigiganten Vattenfalls regionalnett. Trafostasjonen er koplet opp mot Svenska Kraftnäts 400 kV sentralnett og skal bidra til en mer robust kraftforsyning til Vattenfalls 130 kV regionalnett. Den gamle koplingsstasjonen var slitt og hadde behov for en kraftig oppgradering.

Oppdraget har en ramme på 26 millioner kroner for Otera, og ble påbegynt sent i fjor. Anlegget skal være i full drift i mai 2018.

– For oss er dette et stort oppdrag der vi ikke bare står for selve monteringsarbeidet, men også har ansvar for å levere mye av det tekniske utstyret, i tillegg til bygging av kontrollrom. Jobben har gått fint så langt, sier Göthberg.

Spenningen stiger
Det er imidlertid nå den store utfordringen kommer for Oteras medarbeidere på anlegget. I oktober begynte nemlig arbeidet med testing og overføring av kraftforsyningen fra gammelt til nytt anlegg. Dette skjer etappevis over en periode på halvannen måned. I denne fasen kan uforutsette ting skje, ifølge Göthberg.

– Vi er alltid på tå hev når dette arbeidet pågår. Vi kommer til å ha åtte mann på jobben fram til midten av desember for å påse at alt går riktig for seg. Jeg føler meg trygg på at Oteras folk på anlegget  kommer til å ha god kontroll hele veien, sier Göthberg.

Store muligheter
Ifølge Göthberg har samarbeidet med oppdragsgiver Vattenfall gått på skinner.

– Vattenfall er en profesjonell oppdragsgiver det er spennende å jobbe for. I dette oppdraget har vi fått tillit til å ha hånd om hele prosjektet, noe som har vært lærerikt og givende. Det gir oss verdifull erfaring til å påta oss andre store oppdrag, sier han.

Kraftnettet i Sverige trenger store oppgraderinger. I årene som kommer skal netteiere som Svenska Kraftnät, Vattenfall og E.On investere milliardbeløp i sine nett. Göthberg sier Otera Ratel AB er godt posisjonert i dette voksende markedet.