«Highway to el» er det humoristiske slagordet på den elektrisk drevne renovasjonsbilen, som har en rekkevidde på ca. 200 km og kan lades opp på 4,5 timer. Foto: Ragn-Sells

Norges første elektrisk drevne renovasjonsbil settes i drift denne uka. Bilen eies av gjenvinningsselskapet Ragn-Sells, som også satser på elektriske gravemaskiner.

Renovasjonsbilen skal betjene kunder i Oslo. Den har en rekkevidde på ca. 200 km og lades opp på 4,5 timer. Rekkevidden er tilstrekkelig stor til at renovasjonsbilen kan gå et helt skift uten lading, opplyser logistikksjef Lars Gravdahl i Ragn-Sells AS.

Det nederlandske selskapet eMoss har levert kjøretøyet, som er bygd på chassis fra MAN.

Ingen vei utenom

– Elektriske biler og maskiner er interessante for oss av flere årsaker, sier administrerende direktør Bjørn Hoel i Ragn-Sells.

– For det første har vi selvfølgelig satt oss som mål å redusere utslippene våre. For det andre tror vi ikke politikerne vil tillate at vi betjener bysentrum med fossildrevne kjøretøy fremover. Da må vi være med på å teste ut ny teknologi og drive utviklingen fremover slik at vi kan tilby det som både kundene våre og samfunnet forventer, sier Hoel.

Flere fordeler

Ragn-Sells anskaffet sin første elektriske gravemaskin i 2016. Den har ikke batterier og er derfor relativt stasjonær. Nå har selskapet bestilt fem nye maskiner med batterier fra Hitachi, og den første leveres allerede denne uka.

– Vi ser både arbeidsmiljømessige og økonomiske fordeler ved elektriske kjøretøyer og maskiner, spesielt ved bruk av elektriske maskiner som kverner, og sorteringsmaskiner. De støyer mindre, vibrerer mindre, har mindre avgasser og krever mindre vedlikehold. Vi kommer derfor til å investere primært i elektriske maskiner fremover, sier sjefen i Ragn-Sells, Bjørn Hoel.