Over flere år har Powel sikret seg flere store kontrakter i Tyskland, blant andre med E.ON og Uniper. (Illustrasjonsfoto: Uniper)

I 2015 skrev Powel under en rammeavtale med den tyske energigiganten E.ON vedrørende levering av løsninger for korttidsoptimering av strømproduksjon og budgivning i ulike kraftmarked.

Kilde: Powel

I løpet av 2016 valgte E.ON å dele selskapet i to; E.ON og Uniper. E.ON fokuserer på ny fornybar kraft, nettvirksomhet og sluttkundesalg, mens Uniper håndterer konvensjonelle kraftverk. Powel leverer nå løsninger til både E.ON og Uniper. Leveransen som Powel gjorde til E.ON og Uniper i 2016 og 2017 innebar at Powel gjorde det mulig for begge selskap å drifte sine systemer gjennom skydrift. Dette var en stor suksess og Powel Smart Energy har nå blitt tildelt en ny europeisk kontrakt med Uniper.

Den nye Uniper-kontrakten dekker det tyske markedet og Powel skal levere programvareløsninger for korttidsoptimering, day-ahead og intradag. Den tyske systemleverandøren KISTERS AG skal levere SCADA-system for fjernstyring av kraftproduksjonen og Powel skal samarbeide tett med Uniper og KISTERS for å sikre sømløs integrering av systemene.

– Powel skal levere løsning for korttidsoptimering, både for termisk kraft og vannkraft. Dette vil bidra til at Uniper får maksimalt utbytte av sin handel i day-ahead og intradag kraftmarkeder. Powels programvareløsninger vil sikre at Uniper kan utnytte sine kraftverk på en optimal måte, sier Nils Olav Tangvik, salgssjef i Powel Smart Energy.

Kontrakten gjør Uniper til Powels største hydrotermiske optimeringskunde i Europa. Den omfattende kontrakten gjelder for kraftverk med et årlig produksjonsvolum på 48.000 GWh/år, og med en samlet installert effekt på rundt 13.000 MW. Dette tilsvarer nesten 40% av installert effekt i Norge.

Løsningen vil bli levert av Powel på Microsofts skyplattform Azure. Leveransen inkluderer også Powel Mesh for avansert analyse og datahåndtering.

– Vi ser allerede fordelene med løsningene som ble implementert i sky for det nordiske markedet i forrige prosjekt. Det var et unikt prosjekt på mange måter og på grunn av tett samarbeid med Powel klarte vi å løse våre utfordringer i løpet av prosjektets varighet. Powel jobbet og kommuniserte godt med teamet vårt gjennom hele prosjektet, og vi er glade for å kunne fortsette det strategiske partnerskapet for neste marked sier Sven Knoll, direktør Power Operations i Uniper.

– Dette er en veldig viktig kontrakt for oss, da den bidrar til å underbygge Powels stilling som en ledende leverandør og partner for det europeiske kraftmarkedet. Dessuten er Unipers fornyede tillit etter en meget vellykket implementering av skyløsninger i det nordiske markedet en bekreftelse på vår evne til å levere store og komplekse prosjekter, sier Arnt Sollie, Executive Vice President i Powel.

For Powel vil dette prosjektet også bety videreutvikling av våre løsninger for å inkludere funksjonalitet som støtter kompleksiteten i det tyske kraftmarkedet og Unipers mangfoldige portefølje. Prosjektet skal avsluttes i siste del av 2019. 

Powel AS har sitt hovedkontor i Trondheim, og leverer forretningskritiske programvareløsninger og tilknyttede tjenester spesialtilpasset for å hjelpe energiselskap og offentlige virksomheter med bedre arbeidsprosesser og servicekvalitet. Selskapet er markedsledende innen løsninger for forvaltning og drift av kraftnett og planlegging av vannkraftproduksjon, og innen entreprenør- og kommunaltekniske sektorer. Powel er et privateid selskap grunnlagt i 1996, og har i dag 470 ansatte, kunder i 20 land, og kontorer i sju.