ABB lanserer første 150-350 kW hurtiglader for elbiler, som kan lade flere ganger raskere enn majoriteten av dagens elbilladere. Foto: ABB)

ABBs første 150 – 350 kilowatts høyeffektlader vises på Zerokonferansens utstillingsområde på Youngstorget i hovedstaden 31. oktober – 1. november. Utstillingen er under tak og er også åpen for andre enn konferansedeltagerne.

Kilde: ABB

Siden Terra HP kan lade både 400 volts og fremtidens 800 volts biler med full effekt, er den ideell for rask lading, for eksempel langs hovedveier, ved trafikknutepunkt og på konvensjonelle bensinstasjoner.

Et hurtigladesystem består av to hoveddeler, minimum ett omformerkabinett og en eller flere ladestolper. Ett Terra HP omformerkabinett kan leverer 375 ampere (A) strøm og lade en 400 volts bil kontinuerlig med full kapasitet på 150 kW, og enda mer i perioder. Med tillegg av dynamisk likestrømdelingsteknologi kan to omformerkabinetter lade to elbiler samtidig med opptil 350 kW kraft og 500 A strøm. Det skjer mens den tilgjengelige kraften fra nettet og ladingen av bilene dynamisk optimaliseres.

– Vi har forpliktet oss til å støtte utvidelsen av ladesystemer for elbiler som et av våre bidrag til det grønne skiftet. ABBs filosofi er å skape innovative, høyteknologiske og energieffektive løsninger som er skalerbare i takt med våre kunders behov, sier Gøran Salomonsen, salgssjef for divisjon Electrification Products i ABB i Norge.

 Digitalisering for god funksjonalitet og tilgjengelighet

Ekstra omformerkabinetter og ladestolper kan ettermonteres. Det gir en kostnadseffektiv og fremtidssikret løsning for ekspansjon av ladepunkter etter hvert som antall elbiler øker.

Terra HP får maksimal tilgjengelighet gjennom redundans både i effekt- og kommunikasjonssystem, og individuelt avkjølte ladekabler. Omformerkabinettene er velprøvde med utallige elbussladeinstallasjoner som viser at de er ekstremt pålitelige. De nye laderne byr på ekstra fordeler for hurtigladeoperatører med ABB Ability™ Connected Services. Tjenesten kan for eksempel koble laderne til it-systemer som betalingsplattformer og smartnettløsninger. Fjerndiagnostikk, reparasjon og online oppdatering av programvare kan være enda viktigere for å holde driftskostnadene lave.

Terra HP byr på en rekke ekstra fordeler for brukerne, inklusiv intuitivt, brukervennlig touchdisplay og flere betalingsmetoder.

ABB har levert hurtigladeløsninger for å stimulere til bærekraftig mobilitet siden 2010 og solgt over 6000 skytilkoblede hurtigladere, hvorav over 500 i Norge, til elbiler og nyttekjøretøy.