Stortinget
Flertallet på Stortinget har en helt annen mening om grunnrenteskattens påvirkning på investeringene i vannkraften enn det Sanderud-utvalget hadde i fjor.

Denne uka har partiene valgt representanter til de ulike fagkomiteen på Stortinget. Det er mange nye ansikter.

Av: Anna Ljunggren, KS Bedrift  

Ikke overraskende fortsetter Tina Bru fra Høyre, i energi- og miljøkomiteen. Blant Høyres representanter skal du lete lenge etter noen som har så god oversikt over energi- og oljefeltet som Bru. Hun kommer fra olje-fylket Rogaland, men har samtidig engasjert seg sterkt i energipolitkken utover olje og gass. Blant annet som saksordfører for Energimeldingen som Stortinget behandlet i juni 2016. Der fikk hun overraskende til et forlik mellom regjeringspartiene og KrF/V, som gjorde at det ble fattet en rekke vedtak, noe som hører sjeldenheten til når Stortinget behandler stortingsmeldinger. Vedtakene ble da også mer klimarelatert enn det daværende olje- og energiminister Tord Lien fra FrP hadde lagt opp til.

Internasjonal erfaring

Det var noe mer overraskende at Espen Barth Eide skal være Arbeiderpartiets talsperson på energi og miljø-feltet. Selv om Barth Eide er nyvalgt stortingsrepresentant har han lang fartstid bak seg i regjering, både som forsvars- og utenriksminister. Det kan komme god med i arbeidet med EUs «Vinterpakke» og i arbeidet med å konkretisere den internasjonale klimaavtalen. Politikere med internasjonal erfaring vil være en styrke for utformingen av politikken på dette feltet fremover. Og vi i KS Bedrift Energi ser frem til at EUs vedtak og mål i energipolitikken i større grad drøftes i Stortinget, det antar vi at Barth Eide vil sørge for.

Klassisk naturvern

Etter å ha møtt på en rekke høringer som leder for Naturvernforbundet, skal Lars Haltbrekken nå sitte på den andre siden av bordet, som partipolitiker fra Sosialistisk Venstreparti. Få kan klassisk miljøpolitikk og naturvern så godt som han. Haltbrekken vil neppe være en pådriver for nye vannkraftutbygginger, men heller snakke om umodne fornybare teknologier. Vi i KS Bedrift Energi mener at debatten i tiden fremover ikke nødvendigvis kommer til å handle om mange nye vannkraftutbygginger, men hvordan vi kan utnytte eksisterende anlegg bedre. Selv om olje- og energiminister Terje Søviknes fra FrP ønsker debatt om verneplanene skal gjelde til evig tidtviler vi sterkt på at det vil være et flertall for å oppheve verneplaner på Stortinget i denne perioden. Vi mener at rehabilitering av eksisterende vannkraft-anlegg er forenelig med mange av standpunktene klassiske miljøvernere står for.

Mest rovdyr?

Senterpartiet gjorde et svært godt valg og får dermed to representanter i energi- og miljøkomiteen denne perioden. Den mest profilerte blant disse to Sandra Borch antar vi at i større grad vil engasjere seg i rovdyrpolitikken, eller skal vi si problematikken, ser vi på hennes tidligere utspill som leder i Senterungdommen. Allikevel kommer Borch fra det viktige distrikts- og kraftfylket Troms og vil nok fort forstå utfordringen kraft- og nettselskapene står ovenfor.

Elvestuen fortsetter som leder

Etter det vi kjenner til har Venstre også foretatt komitefordelingen og forrige periodes komiteleder Ola Elvestuen fortsetter. I følge TV2 skal Venstre fortsatt ha lederen og dermed går Elvestuen på sin andre periode som leder i energi- og miljøkomiteen. I løpet av fredagsettermiddag skal partiene bli enige om den endelige komiteleder- og nestleder fordelingen.

Vi ser frem til å bli bedre kjent med Tore Storhaug, fra KrF og Sogn og Fjordane, FrP-representantene Terje Halleland og Gisle M. Saudland fra henholdsvis Rogaland og Vest-Agder. For ser vi på komiteen samlet sett, er det mange fra det sentrale Østlandsområdet og Oslo spesielt. Våre medlemmer holder til i distriktene og nett og kraftutbygging er viktig distriktspolitikk. Men vi forventer at også representanter fra Oslo vil ha forståelse for at fremtiden til energisektoren i stor grad avgjøres i distriktene.

Vi ser frem til et godt samarbeid med den nye energi- og miljøkomiteen.

Energi- og miljøkomiteen:

Ola Elvestuen, Oslo – Venstre

Espen Barth Eide, Oslo – AP

Else May Botten, Møre og Romsdal – AP

Runar Sjåstad, Finnmark – AP

Hege Haukeland Liadal, Rogaland – AP

Åsmund Aukrust, Akershus – AP

Ole André Myhrvold, Østfold – SP

Sandra Borch, Troms – SP

Lars Haltbrekken, Sør- Trøndelag – SV

Tina Bru, Rogaland – Høyre

Steffan Heggelund, Oslo – Høyre

Lene Westgaard-Halle, Vestfold – Høyre

Liv Kari Eskeland, Hordaland – Høyre

Une Aina Bastholm, Oslo – MgG

Tore Storehaug, Sogn og Fjordane – KrF

Terje Halleland, Rogaland – FrP

Gisle M. Saudland, Vest-Agder – FrP