Amsterdam Arena, hvor det hollandske landslaget og toppklubben AFC Ajax spiller sine hjemmekamper, skal utvikles til et «fyrtårn» for smartere og miljøvennlig energistyring.

Hjemmebanen til det hollandske landslaget og toppklubben AFC Ajax, med norske Dennis Johnsen på laget, skal nå bli smartere og mer miljøvennlig. Et enormt energilagringssystem installeres i disse dager, og i kombinasjon med 4 000 solcellepaneler på taket skal anlegget sikre god kapasitet, også når strømbehovet er på topp.

Kilde: Eaton

Energistyringsselskapet Eaton, Nissan og det lokale selskapet The Mobility House har inngått en avtale om energilagring med Amsterdam Energy Arena. Energilagringssystemet blir et av Europas største i et kommersielt bygg, og vil ha en kapasitet på hele tre megawatt. Dette tilsvarer strømforbruket til et tusentalls boliger.

Systemet skal fungere som reservekapasitet, som fanger topper i energibehovet, og vil samtidig sikre stabilitet for det ordinære strømnettet. Systemet aktiveres ved store endringer i kraftproduksjon og kraftleveranse. Idrettsanlegget har mer enn 4 000 solcellepaneler plassert på taket til stadionet, og overskuddsenergi fra disse lagres i systemet.

Løsningen, Eaton/Nissan xStorage Building System, vil bestå av 85 nye og 63 brukte batteripakker. De brukte batteriene er hentet fra Nissans el-bilmodell, Leaf, og sikrer på denne måten et forlenget liv for el-bilbatteriene. Implementeringen er allerede i gang, og prosjektet vil ferdigstilles i 1. kvartal 2018.

Tiårig partnerskap
Amsterdam Arena har opprettet et separat foretak som skal sikre best mulig utnyttelse av kraftforsyningen ved stadionet, og avtalen er derfor inngått med selskapet Amsterdam Energy Arena. Foretaket generer, lagrer, distribuerer og selger energi, og energilagringssystemet har en sentral rolle i dette arbeidet.

– Vi er stolte over å kunne være en del av denne globale innovasjonen, og ser frem til et mangeårig samarbeid med Amsterdam Energy Arena. Eaton var involvert fra et tidlig tidspunkt og har bidratt til å konseptualisere selskapets leveranser. Det er med stolthet vi nå har signert et partnerskap for de neste ti årene, sier Matty Hummelink, administrerende direktør i Eaton Benelux.

Et foregangsprosjekt
Energibehovet ved Amsterdam Arena øker enormt under arrangementer og fotballkamper. Eatons xStorage-system sørger for stabilitet når energibehovet øker raskt på kort tid, ved å levere strøm fra energilagringssystemet i stedet for det ordinære strømnettet. I tillegg fungerer løsningen som en nødløsning ved eventuelle strømbrudd.

– For Eaton er dette et ekstraordinært prosjekt på grunn av den massive størrelsen på energilagringssystemet. At vi måtte plassere en så innovativ løsning inn i eksisterende infrastruktur har også gjort prosjektet til et av de mest komplekse og interessante oppdragene vi har hatt. Vi mener dette er et foregangsprosjekt innen energiledelse, sier Hummelink.

Et fremtidsrettet stadion
Opprettelsen av Amsterdam Energy Arena er del av et større innovasjonsprogram, der både bedrifter, myndigheter og kunnskapsinstitusjoner samarbeider for å skape nye ideer og muligheter for fremtiden. I tillegg til Eaton og Nissan er Amsterdam Smart City, Amsterdam Arena, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Philips Lightning, BAM og Honeywell en del av innovasjonsprogrammet.

– Dette er et svært viktig prosjekt i internasjonal fotball og kan erstatte de forurensende dieselgeneratorene. I fremtiden ser vi også for oss at vi kan være en sentral aktør i det lokale intelligente strømnettet, ved eksempelvis å forsyne energi til andre bygg i nærområdet, sier Henk van Raan, innovasjonsdirektør i Amsterdam Arena.

Systemet som er utviklet for Amsterdam Arena er nominert til Accenture Innovation Award. Prisutdelingen er en årlig begivenhet med fokus på innovative produkter, tjenester og konsepter i Nederland.                                                               

Om Amsterdam Innovation Arena
Amsterdam Arena er et flerbruksstadion som årlig besøkes av over to millioner mennesker. I tillegg til å være hjemmebanen til det hollandske landslaget og topp-klubben AFC Ajax, arrangeres det store konserter, dansearrangementer og forretningsmøter på arenaen. Innovasjon, bærekraft og kvalitet har vært nøkkelfaktorene bak stadions suksess. Siden åpningen av stadion har det vært et foregangsprosjekt for arenaer i hele verden.

Om Eaton
Eaton er en global teknologileder med løsninger for styring av elektrisk, hydraulisk og mekanisk energi for en mer effektiv, sikker og bærekraftig utnyttelse. I 2016 omsatte selskapet for 19,7 milliarder dollar. Eaton ønsker å forbedre livskvalitet og miljø gjennom å ta i bruk energiledelses teknologier og tjenester. Selskapet har rundt 95 000 ansatte og selger produkter i mer enn 175 land.