Solcellepaneler og vindkraft i nærområdet skal stå for all kraftforsyning til innbyggerne i et sørsvensk tettsted i en prøveperiode på tre år. Illustrasjonsfoto: Thisted kommune

Simris i Skåne skal de neste tre årene greie seg uten å være tilknyttet det nasjonale kraftnettet. Tettstedet med 140 husstander skal få all strøm fra lokal vindkraft og en mellomstor solcellepark.

For at dette skal fungere også ved topper i forbruket og når produksjonen av uregulerbar kraft er lav, skal elektrisiteten fordeles gjennom en sentralisert smartgridløsning, skriver ingenioren.dk.

Energiselskapet E.ON har koplet i den sørsvenske landsbyen Simris til et sentralisert, smart nett. Ved behov vil systemet styre noen av de elektriske apparatene.

De fleste husene har varmepumper og varmtvannsberedere som slår seg av og på. I mange tilfeller vil det ikke merkes om starten av disse forsinkes noe.

– Når forbruket er på sitt høyeste, kan vi jevne effektforbruket ved å forsinke oppstarten av noen av elementene, sier kommunikasjonssjef Johan Aspengren i E.ONs svenske avdeling.

Vindturbinene som forsyner Simris, yter 500 kilowatt og solpanelene 440 kilowatt. Kraften lagres i et batterisystem med kapasitet på 800 kW.

Forsøket skal pågå frem til 1. januar 2019. Da skal Simris igjen koples til det nasjonale elnettet, skriver ingenioren.dk.

Pressemelding fra E.ON kan leses her.