100 km med overflødig strømledning rives nå i Nord-Norge. Her blir det igjen urørt natur. (Foto: Newswire)

Den storstilte oppgraderingen av hovedstrømnettet i Norge innebærer ikke bare bygging av nye master og ledninger. Mange steder fjernes nå anlegg det ikke lenger er behov for.

Av: Hallfrid Simonsen, Newswire for Statnett 

– Vi river rundt fem kilometer strømledning for hver 10 km vi bygger nytt. Vi river altså halvparten så mye som vi bygger, sier Elisabeth Vike Vardheim, konserndirektør for bygg og anlegg i Statnett.

Årsaken til at Statnett kan rive så mye, er at nye ledninger og transformatorstasjoner gir en stor kapasitetsøkning i nettet.

Riving av gammelt nett er en viktig del av Statnetts miljøstrategi.

– Siden vi startet dette arbeidet for 17 år siden, har vi revet 611 km med kraftledninger. I samme periode har vi bygd 1173 km med nytt ledningsnett, sier Vardheim.

Riving pågår

To av de største rivingsprosjektene er mellom Ørskog og Sogndal på Vestlandet, og Ofoten og Balsfjord i Nord-Norge.

På prosjektet Ørskog-Sogndal skal det rives 170 km med gamle kraftledninger, etter at 297 km med nytt strømnett er bygd.

I Nord-Norge er rivingsarbeidet i full gang nå.

– Den nye kraftledningen på 150 kilometer mellom Ofoten og Balsfjord ble nettopp ferdigstilt, og her er vi godt i gang med å rive gammelt nett som nå blir overflødig. Til sammen skal vi rive 100 km med ledning, sier Vardheim.

– Etter noen år vil alle spor etter den gamle kraftledningen være borte, og man vil ikke lenger kunne se at den har vært der, sier Vardheim.

I tillegg til å frigi store areal, er det også gunstig å få revet ledningene av hensyn til helse, miljø og sikkerhet (HMS).

– Det har vært flere skred med mastehavarier og driftsproblemer på denne strekningen. At vi nå river disse ledningene er derfor bra av hensyn til sikkerhet for vårt driftspersonell, sier Elisabeth Vike Vardheim i Statnett.