Bildet er hentet fra Lyskulturs nominasjon av kraftstasjonen på Rånåsfoss som beste innendørsprosjekt 2017. (Foto: Tomasz Majewski)

ÅF Lighting vant Norsk Lyspris 2017 "Beste innendørsprosjekt" for belysningen i maskinsalen på Rånåsfoss III kraftverk.

Kilde: Akershus Energi

Rånåsfoss kraftstasjon ble bygd fra 2010 til 2016. Maskinsalen framstår som en arkitektonisk perle med åpne glassfasader som bevarer de flotte fasadene i det gamle, opprinnelige kraftverket. Lyssettingen framhever arkitekturen, og særlig om kvelden gir det et vakkert inntrykk.

Juryens begrunnelse:
Lysprosjektet på Rånåsfoss henter frem dette historiske byggets kvaliteter på en varsom og tilpasset måte. Bygget består av både gammel og ny arkitektur, hvor belysningen henter frem kvaliteter fra den opprinnelige arkitekturen i samspill med den nye.

Lyset knytter sammen de to fasadene, historien og det museale er tatt med i gjennomføringen. Lyset har en bærende ide; den forsterker og synliggjør arkitekturen, og gir et historisk preg og en atmosfære til funksjonene i bygget. 

Flott å se et eksisterende bygg bli oppgradert i nytt lys. Imponerende med høyt fokus på lyskvalitet og å inkludere lys i konstruksjonen. Balansert på en god måte, men samtidig gjort interessant, spennende og attraktivt med en tilbakeholden, men likevel effektiv bruk av lys.

Lysdesign: ÅF Lighting; Helga Iselin Wåseth, Morten Jensen, Benjamin Reinhoff
Arkitekt: LPO arkitekter, Øystein Kartvedt