Unibuss skal kjøre to av de seks elbussene som skal prøves ut i hovedstaden. Her er den første, som ble levert denne uka. Foto: Unibuss

Den første av i alt seks elbusser som skal testes i Oslo, er under klargjøring. Ruter står bak prøveprosjektet for å samle erfaringer med elektrisk bussdrift før en større satsing på batteridrevne busser.

Elbussen er 12 meter lang og skal lades opp med 300 kilowatts pantografer på endeholdeplassene. Disse stasjonene er seks ganger så kraftige som vanlige ladestasjoner for elbil, og de sørger for at bussen er fulladet og klar for avgang i løpet av fem til åtte minutter, opplyser Unibuss.

Unibuss skal drive to av de seks elbussene i hovedstaden. De skal trafikkere rute 74 mellom Vika og Mortensrud.

– Elektriske busser er fremtidens bussløsning. Vi ser frem til å ønske de reisende i Oslo velkommen ombord i disse svært miljøvennlige og stillegående bussene, sier Øystein Svendsen, administrerende direktør i Unibuss.

De to bussene til Unibuss er produsert av Solaris. De er utstyrt med høy-energi 75 kWh LT batterier, og de kan lades både via plug-in og pantograf. Bussen tar inntil 33 passasjerer.

Byrådet i Oslo jobber samtidig med å elektrifisere Nesoddbåten fra neste år. Videre er det invitert til anbud på landstrøm til utenlandsferjene, for å redusere både luftforurensningen og klimagassutslippene fra havna i Oslo.