2944 sjarker i Norge kunne vært elektriske, men foreløpig virker det som en drøm. Foto: Sigurd Aarvig

Norge må stille strengere krav til kysttrafikken og til cruiseskipene. 3000 sjarker kunne vært elektriske, sier bransjesjef Lars Gørvell-Dahll i Norsk Industri.

Han er ikke imponert over det grønne skiftet i Norge innen maritim sektor. – Hvor lenge vil cruisepassasjerene synes det er stas med et lokk av eksos over fjordene på Vestlandet? sier bransjesjef Lars Gørvell-Dahll i Norsk Industri til Skipsrevyen.

Han syns Norge er en miljøsinke når det gjelder å skape bærekraftig innovasjon og industri.

Vil ha strengere krav

– Jeg fatter ikke hvorfor ikke myndighetene setter strengere krav til Kystruten, når den nå er ute på anbud. Norge har ikke kommet spesielt langt med det grønne skiftet. Vi har én elektrisk fiskebåt og én elektrisk ferge, sier Gørvell-Dahll.

Han hevder at Norge unngår å innføre europeiske regler i form av SECA nord for Stadt og i stedet tillater bunkring av olje fra skip til skip i norske fjorder. 20 tankskip slipper ut mer svovel enn alle biler i verden til sammen, skriver Skipsrevyen.

Utfordrer politikerne

Ifølge Gørvell-Dahll kunne 2944 norske sjarker vært drevet med elektrisitet.

– Vi mangler handlekraft. Vi må sette hårete mål og krav. Næringen ønsker strenge miljøkrav. Det vil kreve high-tech løsninger. Hva kan politikerne bidra med? spør Lars Gørvell-Dahll.