Flytende havvind og CCS er krumtappen i Equinors satsing på fornybare energikilder i årene framover. (Foto: Equinor)

Regjeringen tar sikte på å åpne ett til to områder for fornybar energiproduksjon til havs. Dette skal legge til rette for demonstrasjonsprosjekter for flytende vindkraft.

Kilde: OED

– Regjeringen ønsker å legge til rette for vindkraft til havs, særlig med tanke på demonstrasjonsprosjekter for flytende vindkraft. Jeg vil derfor be NVE vurdere om det har skjedd vesentlige endringer siden den strategiske konsekvensutredningen ble lagt fram i 2013. Regjeringens ambisjon er å åpne ett til to områder så snart som mulig, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Vindkraft til havs er i vekst internasjonalt. Nesten all slik vindkraft er bunnfast, og flytende vindkraft er en mindre moden teknologi. Strategien for flytende vindkraft som regjeringen la fram i høst er ikke primært rettet inn mot kraftforsyning, men skal bidra til at norsk industri og norske kompetansemiljøer kan gripe de industrielle mulighetene som er knyttet til utvikling av vindkraft til havs. Enova kan i dag gi støtte til demonstrasjonsprosjekter for flytende vindkraft, noe som også er omtalt i strategien. Regjeringen ser derfor heller ingen grunn til å foreslå nye støtteordninger.

– Norge har betydelig maritim og petroleumsrettet kompetanse som kan spille en rolle i utviklingen av flytende vindkraft. På sikt vil slik teknologi globalt kunne bidra med mye fornybar energi, og samtidig gi muligheter for økt sysselsetting og industriell utvikling for norske aktører. Det er godt innenfor Enovas mandat å støtte demonstrasjonsprosjekter for flytende vindkraft, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Utbygging av fornybar energiproduksjon til havs utenfor grunnlinjene forutsetter som hovedregel at det åpnes områder etter havenergilova. I den strategiske konsekvensutredningen fra NVE ble det pekt på fem aktuelle områder og anbefalt at disse åpnes først.