Lyse Elnett øker nettleien med 71,5 kroner i måneden for en gjennomsnittskunde fra 1. januar 2018. For en kunde med et forbruk på 20 000 kWh innebærer dette en økning på 8,1 prosent, og ikke med 25 prosent som påstått i Stavanger Aftenblad. (Foto: Lyse)

I Lyse øker nettleien med 71,5 kroner i måneden for en gjennomsnittskunde fra 1. januar 2018.

Kilde: Lyse

Årsaken til økningen er de store oppgraderingene i strømnettet både inn til vår region og i vår region for å sikre en stabil strømforsyning. Økningen utgjør 8,1 prosent for en kunde med strømforbruk på 20.000 kWh i året, og da er alle kostnader tatt med.

Halvparten av økningen i nettleien går til Statnett som har ansvaret for motorveiene i strømnettet og en fjerdedel er skatter og avgifter til Staten. Den siste fjerdedelen går til investeringer Lyse Elnett gjør i strømnettet. Den økningen utgjør 18 kroner i måneden.

Hovedveiene i strømnettet må oppgraderes på grunn av alderen. Mye ble bygget ut på 60-, 70- og 80-tallet og trenger nå en fornyelse for at vi skal beholde en god og stabil strømforsyning. Når strømnettet oppgraderes blir det samtidig tatt høyde for at vi skal ha nok kapasitet for framtidig vekst.

Nettleien du betaler er delt i et fastledd (fast kostnad per år) og et energiledd (betales etter hvor mye kWh strøm du bruker). Den største delen av økningen legges på fastleddet. Det har bakgrunn i at store deler av kostnadene med å drifte og vedlikeholde strømnettet er lik uavhengig av hvilket strømforbruk du har. Det samme gjelder for oppgradering av strømnettet som er årsak til økningen fra 1. januar 2018.  

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE som setter rammen for hvor mye nettselskapene kan ta i nettleie. De setter også prinsippene for hvordan nettleien skal fastsettes. I år har NVE anbefalt at en økning i nettleie bør legges på fastleddet og ikke så mye på energileddet. Denne anbefalingen er fulgt. Fastleddet øker fra 1. januar 2018 til 2640 kroner. Anbefalingen har bakgrunn i at måten nettleien er satt sammen på vil bli endret fra 2021.

I dag er det nemlig ikke hvor mye strøm du bruker som gir de største utfordringene for strømnettet, men at stadig flere elektriske apparater og annet utstyr vi bruker trekker mer strøm på kort tid, for eksempel induksjonstopper, vannkokere, hurtigladere til elbil osv. Toppene i strømforbruket morgen og ettermiddag øker, og det er disse toppene i forbruket en kald vinterdag som strømnettet må være dimensjonert for.

Nettleie fra 1. januar for privatkunder:
Fastledd 2640 kroner
Energiledd 44,0 øre/kWh (inkluderer skatter og avgifter til staten)

Prosentvis økning for husholdningskunder: 
​10.000 kWh i årsforbuk: 11 prosent
20.000 kWh i årsforbruk: 8,1 prosent
​30.000 kWh i årsforbruk: 6,9 prosent