Dobbel nytte? Ved å automatisere frigjør vi ressurser til mer krevende oppgaver.

- Vi ønsker å prøve ut ny teknologi i regnskapsfunksjonen. I første omgang skal vi identifisere muligheter og bygge kompetanse knyttet til robotics. Det er egentlig bare et finere ord for prosessautomatisering.

Kilde: Agder Energi

– Dette er en viktig del av vårt bidrag til å effektivisere konsernet, sier Rita B. Jacobsen, avdelingsleder regnskap i Agder Energi.

Hensikten med å prøve ut roboten er å få bedre forståelse for hva som må til for å utnytte et slikt hjelpemiddel, med hensyn til organisering, prosesser og verktøy. I arbeidet er det valgt områder  som er lette å løfte over i produksjon etter utprøving.

Få begrensninger
– En robot er ikke bare et system som en makro i Excel, men får en egen brukeridentitet i våre interne systemer. Det er en forutsetning for våre regnskapssystemer at alt er sporbart. Roboten kan gå inn og ut av ulike systemer etter behov. Store datamengder er ingen begrensning. Heller ikke natt- og helgearbeid for å rekke frister, sier Jacobsen.

Intern kompetanse
Hun berømmer sine medarbeidere for stor kreativitet og vilje til endring når det gjelder å se hva roboter kan brukes til. Fremover er målet å bygge kompetanse internt for å kunne automatisere nye prosesser på egen hånd. Innen regnskap er det tallrike mindre, regelstyrte prosesser som summert opp gir både måneder og års arbeid.

Frigjør ressurser
De seneste årene har økonomi- og regnskapsfunksjonen i Agder Energi gått gjennom en betydelig endring. Antall ansatte er halvert, samtidig som kompleksiteten i oppgavene øker og krav til styring og kontroll er blitt strengere.

– Ved å automatisere frigjør vi ressurser til mer krevende oppgaver. Samtidig reduseres muligheten for feil i menneskelige mellomledd, sier Rita.

Rask tilbakebetaling
– Roboten er i en tidlig fase av utprøving, men vi ser allerede nå at konsernet kjapt får pengene tilbake. Automatisering og digitalisering er i ferd med å erstatte outsourcing. Det er en hyggelig trend fordi vi beholder oppgavene og kompetansen internt, sier Pernille K. Gulowsen, konserndirektør økonomi, finans og risiko i Agder Energi.