Studier utført ved fem ulike småkraftverk viser at omløpsventiler driftes slik at verdifulle fiskebestander kan bli skadelidende.

Studier utført ved fem ulike småkraftverk viser at omløpsventiler driftes slik at verdifulle fiskebestander kan bli skadelidende. Omløpsventilene åpnes og lukkes på en måte som fører til at fisk kan strande på elvebreddene.

Kilde: NVE

Dette kommer fram i en ny rapport Sweco har utført på oppdrag fra NVE. 

Rapporten «Optimalisert drift av omløpsventiler» tar utgangspunkt i studier utført på fem kraftverk i Trøndelag. På hvert kraftverk er det gjort forsøk på lav, middels og høy vannføring. Ved flere av kraftverkene fungerte ikke omløpsventilen, og elva ble tørrlagt eller nesten tørrlagt før omløpsventilen åpnet. Det er derfor stor sannsynlighet for stranding av fisk. 

–    Resultatene var uventede og nedslående, sier seksjonssjef Øyvind Leirset. Undersøkelsen viser at det er et stort behov for at kraftverkseiere går gjennom sine prosedyrer og sørger for at omløpsventilen fungerer etter hensikten. Vi anbefaler at kraftverkseierne bruker NVEs veiledningsmateriell for omløpsventiler og anbefalingene som fremgår i den nye rapporten.  – Ut fra resultatene fra studiene som nå er gjort planlegger NVE et nytt FoU-prosjekt med fokus på styringssystemet for omløpsventilene, sier Leirset. 

Hensikten med omløpsventiler i småkraftverk er å ivareta fiskeinteressene i elva nedenfor kraftverket. Omløpsventilen skal åpne seg hvis kraftverket stopper brått. Den skal sørge for at vannføringen i elva nedstrøms kraftverket reduseres gradvis og over så lang tid at man unngår at fisk blir liggende igjen på land. Bakgrunnen for studien som nå er utført var at NVE ønsket å få undersøkt om omløpsventiler blir driftet i henhold til intensjonene.

–    Omløpsventiler er viktige for fiskebestandene i elva og det er lite heldig at disse ikke virker hensiktsmessig når de først er installert, sier seksjonssjef Øyvind Leirset. Omløpsventiler er dyr investering, men rimelig i drift. Resultatene i rapporten kan ikke forklares med potensiell økonomisk vinning.

Undersøkelsen viser at det er få likhetstrekk mellom kraftverkene når det gjelder styring av omløpsventiler. Det ser ikke ut til at det er tatt hensyn til de hydrologiske forhold i forbindelse med styring av omløpsventilene og kraftverkene. – Dette er svært uheldig fordi krav om omløpsventil blir satt i konsesjoner til kraftverk som ligger i verdifulle elvestrekninger for fisk, avslutter Leirset.