Det er Infratek som bygger landets førte ladestasjoner for buss – i henholdsvis Drammen og Oslo. (Foto: Infratek)

Seks meter høye hurtigladere montert av Infratek skal gjøre kollektivtransporttilbudet i Oslo og Drammen miljøvennlig.

Kilde: Infratek

Både Unibuss i Oslo og Brakar i Drammen er i full gang med å elektrifisere kollektivtransporttilbudet med elbusser og hurtigladere. Bussruten mellom Mjøndalen og Drammen er en av strekningene det skal kjøres miljøvennlig. Infratek har stått for bygg og montasje av ladestasjonene, som er levert av Siemens, ved endestoppene Mjøndalen stasjon og Drammen busstasjon.

– Før jul ble to hurtigladere montert opp. Laderne vi monterer er ca. syv ganger så kraftig som vanlige DC-ladere for el-bil, sier Hugo Cardoso, prosjektleder i Infratek. 

I løpet av seks til åtte minutter fullades bussene.

Gigantisk montasje
Ladestasjonene Infratek nå bygger har aldri blitt montert tidligere i Norge.

– Det er første gang vi monterer noe lignende, og hurtigladeren levert av Siemens er første av sitt slag i landet. Montasjen er omfattende med blant annet den seks meter høye masten som må heves med lift. I tillegg har vi installert det tekniske huset på 4500 kilo bak masten som inneholder selve ladeteknologien, sier Cardoso.

Det er en pantograf (strømavtaker) på 300 kW som sørger for at bussene lades opp. Densenkes automatisk ned til bussens ladeskinner på taket når bussen ankommer endestasjonene.

Infratek har bistått Siemens med teknisk kompetanse og utstyrsjusteringer slik at laderne samsvarer med norsk lov (NEK400).

Bygger stasjoner i Oslo 
Også Oslo får hurtigladestasjoner montert av Infratek. 
– På Klemetsrud bygger vi depotladestasjoner på 80 kW slik at bussene kan lade over natten. Ny hurtigladerstasjon lik den vi monterte i Drammen og Mjøndalen monteres nå på Mortensrud, forklarer Cardoso.

Elbussene er allerede å se i Oslos gater, og antall avganger vil øke i løpet av januar.

– Nå har vi satt inn de første elbussene i Oslo i trafikk. I januar strømsettes den første pantografen, og bussene vil da bli ladet på endeholdeplass i tillegg til på bussgarasjen på Klemetsrud. Dette gjør at vi kan øke antallet avganger med elbussene i januar, til glede for de reisende. Unibuss har stor tro på at elbusser er fremtidens kollektivløsning, og ser frem til å få gode erfaringer med drift av elbuss, sier Ina Helen Østby, kommunikasjonssjef i Unibuss.

I første omgang er det linje 74 mellom Mortensrud og Vika som får elektrisk bussdrift i hovedstaden.