2017 var, med 2931 millimeter nedbør, et av de våteste år i manns minne i Lysebotn i Rogaland. (Foto: Tore Halvorsen)

I 2017 kom det totalt 2931 millimeter nedbør i Lysebotn. Det er 33 prosent mer enn normalen og gjør 2017 til ett av de våteste årene i manns minne.

Kilde: Lyse

Lyse bruker som normalperiode årene 1985-2014 – og med dette som utgangspunkt viser vannmengdene som kom i 2017 at det kom 33 prosent mer enn «normalt». 270 mm av denne nedbøren kom de to siste ukene av året. Dette kom i stor grad som regn og ikke snø, så det var en våt jul og avslutning på året.

Nedbør for nerder
– Ettersom jeg i min levetid har opplevd tre av de fem rekordene siden målingene begynte kan vi nok kanskje si at dette har noe med klimaendringer å gjøre, sier meteorolog i Lyse, Camilla Holmebakken Øvrebekk, som ikke legger skjul på at det kanskje er for spesielt interesserte å bruke så mye tid på å følge med på vannet som hun har gjort denne julen. Og hun har ikke vært alene om det. Sammen med flere fra avdeling Kraftforvaltning i Lyse har hun gjennom julen fulgt nøye med på vannmengdene som kom.

Senioringeniør Tron Bjerkreim var ansvarlig for vanndisponeringen gjennom jula, og han måtte ha folk ut med skyssbåt og snøscooter til bl.a. å regulere luker i Lysebotnområdet som ikke er fjernstyrte.  Maudal kraftstasjon måtte reguleres opp til maks for å unngå overløp og i Oltedalsvatnet ble lukene åpnet for å holde kontroll på nivået i Oltedalsvatnet.
– Det er flere avveiinger som må tas når vannet stiger så fort som det gjorde denne julen. Hvorvidt anleggene skal startes og på hvilket tidspunkt er avhengig av tilsigsforholdene og samtidig prisen i markedet. Selv om vi får mye påfyll til magasinene, ønsker vi helst ikke å produsere hvis prisen er elendig, sier Bjerkreim, som bekrefter at værinteressen øker i takt med nedbøren når det regner så mye som det har gjort i det siste.

Rekord i Oltedal
I Oltedal ble det målt rekordnedbør på hele 2975,4 mm for 2017. Den gamle rekorden var fra 1992 og målte 2781,4 mm. Lyses driftsavdeling ved Oltedal kraftstasjon sørger for å måle vær daglig, en tradisjon de fleste kraftselskap har.
– Det har vært målt nedbør ved Oltedal kraftstasjon siden juni 1972, etter at nedbørsmålingene på stasjon Høgsfjord II ved Ragsvatnet ble avløst, forteller Lars Flatekvål i avd. Kraftverk, Oltedal. For at det fortsatt kunne være nedbørsmålinger i Oltedalsområdet, ble det besluttet å flytte stasjonen opp til kraftstasjonen i Oltedal. I dag rapporterer nedbørs-stasjonen daglig til Meteorologisk Institutt.

Tapte minimalt
Til tross for store vannmengder i julen og gjennom hele 2017, var det til alt hell lite vann som gikk tapt. – I Oltedal kraftstasjon klarte vi gjennom hele året å ta vare på 97 prosent av vannmengdene, og ved Oltesvik kraftstasjon fikk vi utnyttet 95 prosent, sier Bjerkreim.