Havbaserte anlegg kan løse utfordringene rundt solenergi og plassbegrensninger. (Foto: Ocean Sun)

Ocean Sun AS har utviklet en kostnadseffektiv løsning som gjør det mulig å plassere solcellemoduler på havoverflaten. Teknologien kan løse dagens utfordringer rundt solenergi og plassbegrensninger.

Kilde: Innovasjon Norge

– Med vår nye teknologi kan vi produsere billig fornybar energi til mange mennesker. Miljøgevinsten ved at  store byer ved havet  får tilgang til fornybar solenergi er svært stor, sier gründer Øyvind Rohn.

Sammen med Arnt EmilIngulstad og Børge Bjørneklett, har han etablert selskapet Ocean Sun, som leverer den banebrytende teknologien. Løsningen består av modifiserte solcellemoduler som installeres på en fleksibel, flytende matte som demper bølger. Alle delene som inngår i kraftverket er laget av miljøvennlige materialer med minimalt CO2-avtrykk.

Fremtidens energikilde

– I dag er det stort behov for energi. Sol regnes som fremtidens energikilde fordi den er tilnærmet uendelig, men det kreves ofte store landområder til kraftverkene. Dette er vanskelig å få til rundt store byer. Halvparten av jordas befolkning bor i nærheten av kysten, og tre fjerdedeler av verdens store byer ligger ved havet. Derfor blir vi nødt til å bruke havoverflaten i fremtiden, forklarer han.

I Norge kan oppdrettsnæringen ha nytte av Ocean Suns løsning. I dag driftes mange av oppdrettsanleggene med dieselaggregat, fordi det er kostbart å  koble seg til det landbaserte  strømnettet.

– Å bruke diesel er ikke klima- og miljøvennlig, og i tillegg er det dyrt. Når vi bruker solanlegg i stedet, kan vi begrense klimapåvirkningen, sier Rohn.

 Enormt marked

Ocean Sun har siden april 2017 gjennomført en vellykket test av et flytende solanlegg utenfor Osterøy ved Bergen.

– Testingen av pilotanlegget har gått veldig bra og vi regner med at storskala-kraftverkene er klare til bruk i 2020, sier Rohn.

Etter det står verden for tur. En kartlegging av markedet i Sørøst-Asia viser at verden er klar for nettopp denne typen teknologi.

– Det er et enormt marked for flytende sol, noe som gjør interessen for teknologien stor og konkurransen om å utvikle den beste løsningen hard. Vår teknologi har unike konkurransefortrinn som gjør oss godt posisjonert til å ta en pionerrolle på dette feltet, mener Rohn.

 Energirevolusjon

Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Bjørn Aage Seem Holmen, har stor tro på prosjektet som er finansiert med 3,6 millioner kroner fra Miljøteknologiordningen.

– Et viktig premiss for Miljøteknologiordningen er teknologiens evne til å skape verdier i Norge. Ocean Sun ønsker å bygge opp et robust kompetansemiljø på flytende sol her til lands, og det er vi veldig fornøyde med, sier Holmen.

– Dersom Ocean Sun lykkes kan det bety mye for måten vi produserer elektrisk energi på i hele verden, legger han til.