Ladestasjonen til Grønn Kontakt på Røros. (Foto: Grønn Kontakt)

Nye satsinger, inkludert ny avtale med Olav Thon Gruppen sikrer Grønn Kontakt ytterligere ekspansjon - også i Sverige.

Kilde: Statkraft

Grønn Kontakt er Statkraft sin satsing på å tilby ladeløsninger til den økende andelen elbiler i Norge. Selskapet er i god utvikling og bygger i snitt 10 hurtigladelokasjoner per måned. Totalnettverket består nå av 180 lokasjoner med 260 hurtigladere, en god andel av disse plassert hos partnerne Circle K og Coop.

Til sammenligning skal de tyske bilprodusentene gjennom fellesselskapet Ionity bygge ut 20 lokasjoner innen 2020. EON/Clever skal bygge tilsvarende antall med samme tidshorisont. Finske Fortum er inntil videre den største aktøren i Norge, omtrent 50% større enn Grønn Kontakt.

47% eierandel
Statkraft økte i desember 2017 eierandelen i Grønn Kontakt til 47%, i forbindelse med oppkapitalisering av selskapet. Agder Energi er strategisk medeier med samme eierandel, mens 11 mindre kraftselskaper eier de resterende 6 prosentene i selskapet.

Som bakgrunn for økt satsing i Grønn Kontakt har Business Development (WB) analysert hvordan ladeøkosystemet kan tenkes å utvikle seg i Norge og Europa. Markedet for elbillading vil bli veldig stort, med inntekter i 2030 på flere milliarder kroner i Norge og hundretalls milliarder i Europa.

Norge leder an
Norge ligger et par år foran og det er mulig å høste lærdom og utvikle kompetanser her som man kan ta med seg ut. Det gjør Grønn Kontakt til en strategisk interessant posisjon for Statkraft å videreutvikle, og WB jobber aktivt som industriell eier for å støtte Grønn Kontakts ledelse.

Grønn Kontakt utvider nå ladetilbudet til flere segmenter. Det vil komme hjemmeløsninger til villa og borettslag/sameier (vil bli annonsert). I første omgang fokuseres det på kontorbygg og kjøpesentre. Selskapet inngikk nylig en avtale om etablering og drift av ladere med Olav Thon Gruppen. Gjennom avtalen skal Grønn Kontakt etablere hurtigladestasjoner for elbiler på Olav Thon Gruppens kjøpesentre i Norge og Sverige, og ladetilbud på mange av Olav Thon Gruppens hoteller og næringseiendommer.

– Vi oppfatter Grønn Kontakt som en seriøs og kompetent aktør som har stor nok kapasitet til å dekke vårt behov for ladestasjoner. Olav Thon Gruppen ønsker å etterkomme kundenes forventing om at det skal finnes ladestasjoner for elbiler i våre parkeringsanlegg og ved våre eiendommer, og vi ønsker å tilby en profesjonell ladeløsning med høy kvalitet til våre kunder, sier visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen, Ole-Christian Hallerud.

Ekspansjon i Sverige
Kunder kan lade elbilen via ladebrikke eller Grønn Kontakts mobilapp på ladestasjonene. Det er Grønn Kontakt som står for drift, ettersyn, vedlikehold og betalingsløsning ved ladestasjonene. Avtalen vil føre til en betydelig økning i ladekapasitet i hele Norge og avtalen tar høyde for at det også skal etableres ladestasjoner ved Olav Thon Gruppens kjøpesentre i Sverige.

– Dette er en svært viktig og strategisk samarbeidsavtale for oss. Avtalen gir oss tilgang til noen av Norges mest attraktive steder for lading av elbil og vil forsterke vårt allerede landsdekkende ladenettverk. I tillegg markerer det en viktig milepæl for Grønn Kontakt, når vi nå etablerer oss i Sverige, sier Ole Henrik Hannisdahl som er daglig leder i Grønn Kontakt.