Som første energiverk har Skagerak Energi signert avtale med NHO som Ringer i Vannet-bedrift. (Illustrasjonsfoto: Tore Halvorsen)

Skagerak Energi har som første energiverk signert en avtale med NHO som gjør konsernet til en Ringer i Vannet-bedrift. Dette innebærer at vi aktivt skal søke etter muligheter i egen organisasjon til å åpne for personer som trenger en alternativ vei inn i arbeidslivet.

Av: Thor Bjørn Omnes, Skagerak Energi

Ringer i Vannet er NHO-fellesskapets rekrutteringsprosjekt. Målet er at personer, som av ulike årsaker har falt ut av arbeidslivet, kommer tilbake i lønnet arbeid.

– Ringer i Vannet er en ny måte å tenke inkludering på, en rekrutteringsstrategi skreddersydd for næringslivet. Mens man før lette etter jobber som passet litt til personen, søker man nå etter personer som passer til jobben, forteller konserndirektør for organisasjon i Skagerak Energi, Barbro Malmgren.

– Denne utfordringen må vi ta i fellesskap, sier Malmgren. Vi kan bare lykkes med dette arbeidet dersom vi som ledere tør å tenke nytt og annerledes om rekruttering.

Det virker

Nylig lanserte Fafo en rapport om Ringer i Vannet. Rapporten baserer seg på en mengde intervju med både arbeidsgivere, arbeidssøkere og attføringsbedrifter, og resultatene fra undersøkelsen slår fast at erfaringene med Ringer i Vannet i hovedsak er positive.

Et av hovedfunnene i rapporten er dermed at metoden som Ringer i Vannet baserer seg på virker. Tradisjonelt har man i arbeidsinkludering tatt utgangspunkt i arbeidssøkers behov, men i Ringer i Vannet har man valgt et annet utgangspunkt, nemlig en kartlegging av bedriftenes behov. Resultatet er en god jobbmatch mellom arbeidssøkerne og arbeidsgiverne.

– Dette er en fin måte å vise samfunnsansvar på, samtidig som Ringer i Vannet gir arbeidsgiveren en fleksibilitet som gjør det enklere å teste ut kandidatene, sier konsernsjef Knut Barland til avisen Varden.