BKK ser frem til å samarbeide med Telia om å levere de beste kommunikasjonsløsningene til kundene i fremtiden, sier Erik Korvald, administrerende direktør, BKK Digitek. (Foto: BKK)

Telia har inngått en rammeavtale med BKK. BKK blir Telias partner på Vestlandet for utbygging, leveranse og service av digital transport for dagens mobilløsninger og fremtidens 5G standard.

Kilde: BKK

5G mobilnett vil revolusjonere hvordan vi kommuniserer med omverdenen. Teknologien vil legge til rette for spennende tjenester som blant annet selvkjørende biler, digitale helsetjenester, roboter og maskin-til-maskin-kommunikasjon (IoT). Standarden vil erstatte dagens 4G nett og planlegges å være klart til bruk i 2020.

5G er avhengig av fiber
Selv om 5G standarden fremdeles er i utvikling er det noen ting som er sikkert. Teknologien er avhengig av langt flere mobilmaster enn i dag, samt et tilknyttet finmasket nettverk av kraftige fiberlinjer. Fiberen blir selve ryggraden til 5G nettet, og derfor har Telia valgt å samarbeide med BKK.

BKK er en totalleverandør av fiberbasert infrastruktur og kommunikasjonsteknologi til det profesjonelle markedet på Vestlandet. Selskapet er regionalmarkedsleder på fiberleveranser i sitt segment og har en betydelig andel av de største virksomhetene i Hordaland som kunder. BKK har et av de mest omfattende og fremtidsrettede fiberbaserte nettverk på Vestlandet og er kjent som en leverandør av svært stabile og skalerbare infrastrukturleveranser.

– Telia har uttalte ambisjoner om å gjøre den norske mobilnettinfrastrukturen mer robust, og nå tar vi nye steg i riktig retning. Avtalen med BKK sikrer oss Vestlandsregionens ledende infrastruktur, og skaper enda bedre opplevelser for Telia-kunder idet både de og vi møter fremtidens tekniske behov, sier Dag Wigum, teknisk direktør i Telia.

Ser frem til et innovativt samarbeid
Man antar at rundt 212 milliarder gjenstander vil være koblet opp mot internett i 2020, enten dette er sensorer i kraftverk eller smarte kjøleskap. For at den mobile dataoverføringen skal fungere på en tilfredsstillende måte er man avhengig av en massiv 5G-utbygging, med tilhørende utbygging av fibernettverkene. Administrerende direktør hos BKK Digitek, Erik Korvald, ser optimistisk på fremtidens raske teknologiutvikling.

– BKK ser frem til å samarbeide med Telia om å levere de beste kommunikasjonsløsningene til kundene i fremtiden. BKK har bygget fiber siden 90-tallet og har bygget opp sentral og bred kompetanse innen telekom og fiber – både for krevende bedriftskunder og innen samfunnskritisk kraftkommunikasjon. Vi ser frem til et spennende og innovativt samarbeid, sier Erik Korvald.