I Wuppertal kan strømkunder ved hjelp av blokkjedeteknologi bestille kraft direkte fra forbruker og sette sammen sin egen energimiks. Systemet er kalt Elblox. Illustrasjon: Axpo

Blokkjede (blockchain) var opprinnelig knyttet til bitcoins, men teknologien kan brukes til mye mer. På Småkraftdagene stilles spørsmålet om blokkjede-teknologi kan skape merverdier for småkraften.

I Wuppertal i Tyskland lanserte det sveitsiske selskapet Axpo i fjor høst en blokkjedemodell for fornybar energi i samarbeid med Stadtwerke Wuppertal. Modellen gjør det mulig for strømkunder å kjøpe kraft direkte fra én eller flere produsenter, uten mellomledd.

Kunden kan dermed komponere sin egen miks av fornybar energi, for eksempel kjøpe solkraft fra naboens solcellepaneler, biogass fra en fabrikk i nærheten og vindkraft fra en bestemt vindpark. Systemet er kalt Elblox.

Kan tjene på det

Lederen for Origination i Axpos virksomhet i Norden, Kjetil Holm, skal på Småkraftdagene i Bergen 21. mars fortelle om erfaringene fra Wuppertal og snakke om blokkjedeteknologiens potensial for småkraftbransjen.

– Vi ser på dette som en god måte for småkrafteieren til å selge sin kraft direkte til forbrukeren. Selgeren kan oppnå noe høyere pris enn ellers i spotmarkedet, og kunden får kjøpe kraft lokalt og konkurransedyktig, sier Holm til Energiteknikk.

Kortreist kraft

Prosjektet i Wuppertal er såpass nytt at Holm ikke kan si særlig mye om erfaringene ennå, men systemet er oppe og går. Han regner med at motivasjonen til de som benytter seg av tilbudet, er både et ønske om å sikre seg grønn energi og at de ønsker å kjøpe kortreist kraft.

– I Norge, hvor all elektrisitet er grønn, vil kanskje det å kjøpe kortreist kraft være en større motivasjon enn i Tyskland, sier Holm.

Samtidig er eksport av norsk småkraft også en mulighet. – Den grønne verdien kan selges og spores utover landegrenser, sier han.