
Elektrisk gravemaskin klar for byggeplassen
En 25 tonns elektrisk gravemaskin kommer på markedet i år. Ideen bak den batteridrevne anleggsmaskinen ble sådd på en Zero-konferanse.
Pon Equipment har utviklet den batteridrevne gravemaskinen, en Cat 323F. Full opplading gir 5–7 timer brukstid.
– Dette er fremtidens maskin for anleggsplasser i de større byene. Visste du for eksempel at i 2016 utgjorde anleggsmaskiner 30 prosent av utslippene i Oslo? skriver selskapet på sin hjemmeside.
Con Equipment forhandler maskiner fra Caterpillar, som har vært med på å utvikle el-graveren. De beskriver Cat 323F som en allround maskin som brukes til graving og planering og lasting på lastebil.
Levering i høst
El-gravemaskinen ser ut som en vanlig Cat323F, bortsett fra at den har grønne dekaler, er uten luftfilter og har ingen eksospotte. De store endringene er usynlige fra utsiden: Motor, utstyr og loddet er fjernet og erstattet med elmotor, motorcontrollere og batterier.
Den er utstyrt med en lader for 400 volt tilkopling, som er vanlig i strømskap på anleggsplasser. En time lading gir én time brukstid. Batteriene kan også hurtiglades med 400/1000 V nettilkopling, og da vil full opplading ta 1–2 timer.
Veidekke har kjøpt den første el-graveren, som de etter planen skal få til høsten. Con Equipment og Caterpillar ønsker nå å lage et system for å bygge om dieseldrevne anleggsmaskiner til batteridrevne.
Nye anbudskrav
– Her ser vi norsk innovasjon og utvikling som tar fram en ny løsning i verdenssammenheng. Dette er ikke en pilot eller forskningsprosjekt med uvisse markedsmuligheter, men produktutvikling fra en markedsaktør som ser en kommersiell mulighet i å være tidlig ute, uttaler rådgiver Torfinn Belbo i miljøorganisasjonen Zero.
Han peker på at nye anbudskrav har skapt et marked for fossilfrie og utslippsfrie løsninger. Oslo kommune har gått foran i å stille krav om fossilfrie byggeplasser.
Prisen skal ned
De første batteridrevne gravemaskinene blir dyrere enn de dieseldrevne, men beregninger viser at det om ikke lenge er realistisk å utvikle løsninger som er lønnsomme. Pon oppgir at de har betalt 600 euro/kWh batteri.
Zero skriver:
– Vi utfordrer andre entreprenører som AF gruppen og NCC til å også være offensive og etterspørre utslippsfrie anleggsmaskiner. Samtidig vil vi utfordre offentlige aktører som Statens vegvesen, Nye Veier, Bane NOR og kommunale, fylkeskommunale og andre offentlige byggherrer til å stille krav i sine byggeanbud som fremmer utslippsfrie løsninger framfor fossile.