Visualisering av en av vindkraftparkene som nå bygges på Fosen, Harbakfjellet. Foto: Svein Erik Dahl/Statkraft

Vindkraftutbyggingen på Fosen i Sør-Trøndelag er ett av prosjektene som er med i det EU-finansierte forskningsprosjektet WinWind, der folks aksept av vindkraft skal undersøkes i flere land.

Kan fremtidens vindkraft i Europa bli både sosialt inkluderende og miljøvennlig? Det håper Europakommisjonen å få svar på gjennom WinWind, som har som mål å undersøke faktorer som påvirker folks aksept av vindkraft i ulike vindkraftfattige regioner i Europa.

WinWind skal studere vindkraftpotensialet i utvalgte regioner i Norge, Italia, Latvia, Polen, Spania og Tyskland, skriver magasinet Klima. Forskere fra alle disse landene skal analysere markedsbarrierer og sosial aksept i sitt eget land og deretter sammenligne funnene med undersøkelser i de andre landene.

Europakommisjonen håper at forskerne skal identifisere eksempler på god praksis og innovative politikk- eller markedsløsninger. Det overordnede målet er å få mer vindkraft i Europa. Forskerne i Cicero skal nøye seg med å undersøke faktorer som kan forklare sosial aksept for vindkraft på Fosen, uten at de skal fremme vindkraft som sådan.

Artikkelen i Klima kan leses her.