2017 ble et godt år for landets solcelleaktører. Sterkest vekst hadde Otovo, med blant andre Akershus Energi som eier. (Illustrasjonsfoto: Fortum)

Otovo, som blant andre har Akershus Energi som eier, hadde kraftigst vekst av solpanelaktørene i Norge i fjor.

Kilde: AEAS

– Vi tar markedsandeler i et voksende marked og bruker en del penger på å videreutvikle programvaren og å etablere oss i nye markeder, sier Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo, til Finansaanvisen.

Avisen har sett på hvordan det gikk med selskapene som installerer solcellepanel i Norge, og undersøkelsen viser at det har tatt av. Foruten Otovo som sikter seg inn på privatmarkedet, har mer bedriftsorienterte selskaper som Solenergi Fusen og Solcellespesialisten gode tider. De to sistnevnte hadde en omsetning på henholdsvis 97,6 millioner og 45,5 millioner kroner, og gikk i gode millionoverskudd.

Det blir stadig trangere om plassen i det norske solcellemarkedet. Foruten de nevnte selskapene har mange elektrikere begynt å tilby dette som en del av sine tjenester. Også store aktører som Hafslund har giret opp satsingen, ifølge Finansavisen. Hafslund Varme skal blant annet levere 7400 kvadratmeter med solcellepanel til Obos Forretningsbygg.

Solcellepioneren og nestoren Thor Christian Tuv, tidligere REC og Innotech Solar, nå Fusen, anslår at det norske markedet vokste med opp mot 50 prosent fra 2016 til 2017.

— Vi regner med at den norske solbransjen vil fortsette å vokse i mange tiår, sier Tuv til Finansavisen.