Med solid bransjebakgrunn har Tore Tomter tatt fatt som styreleder i NEK. (Foto: Tore Halvorsen)

Tore Tomter har blitt valgt til ny styreleder i Norsk Elektroteknisk Komite (NEK). Den erfarne elektroingeniøren ser for seg en stadig økning av handel innenfor elektroteknikk og tror at standardisering er en forutsetning for at dette skal skje.

Kilde: NEK

Tore Tomter er utdannet elektroingeniør og har etter starten på karrieren i NEBB arbeidet i ulike posisjoner i Siemens. De siste årene har dette i vesentlig grad vært innenfor fornybar energi og han sitter i dag som administrerende direktør for Siemens Gamesa Renewable Energy AS. Foruten en framgangsrik karriere i Siemens har Tore Tomter også innehatt en rekke styreverv. I tillegg til å være nyvalgt styreleder i NEK, ble han i 2017 valgt inn i IECs hovedstyre. Dette er et verv med høy prestisje i den elektroniske verden og representerer Norges sterke posisjon i elektroteknisk standardisering.

Elektrifisering av vårt internasjonale samfunn gjør at en stadig større del av verdenshandelen skjer innenfor elektroteknikk. Allerede i dag står elektro-området for cirka 20 % og dette vil bare øke i tiden framover. Tore Tomter ser en klar rolle for standardisering i dette bildet.

  • Om produkter skal handles på tvers av landegrenser er det en forutsetning med standardisering forteller Tore Tomter. Den voldsomme utvikling vi ser innenfor elektrifisering globalt øker bare viktighetene av standardiserte løsninger. Bare slik kan vi utnytte teknologien kostnadseffektivt og sikkert til beste for samfunnet både i Norge og internasjonalt.

Norge har en lang historie innenfor elektrisitet og NEK ble stiftet så tidlig som i 1912. Tradisjonelt har Norge utnyttet elektrisitet i en helt annen grad enn andre land. Av den grunn har Norge alltid vært et mer betydningsfullt marked for internasjonal elektrobransje enn innbyggertallet skulle tilsi.

  • Landet vårt har en svært høy kompetanse innenfor elektroteknikk sier Tomter. Dette får vi ikke minst et bevis på gjennom de mange viktige posisjonene vi har innenfor standardiserings-organisasjonene IEC og CENELEC. Denne kompetansen gjør at Norge vil gå i front og være en arena for nye teknologiske løsninger som vil kunne gjøre det godt på verdensmarkedet. Jeg vil på min vakt arbeide for at NEK forblir det naturlige og uavhengige navet i den pågående elektrifiseringen av samfunnet, som er en forutsetning for det grønne skiftet. Videre er det en prioritet for meg at organisasjonen fortsatt skal være en attraktiv arena for hele den elektrotekniske industrien i Norge avslutter den nye styrelederen.