Siemens har meldt, Hesia, sin slovakiske underleverandør til Arbeidstilsynet for å ha brutt lover og regler som gjelder i norsk arbeidsliv. (Illustrasjonsfoto: Statnett)

– Siemens har meldt sin slovakiske underleverandør Hesia til Arbeidstilsynet, og sørget for at de ansatte har fått riktig lønn. Hesia er utestengt fra Siemens-oppdrag over hele verden.

Kilde: Siemens

Det er divisjonsdirektør Nils Klippenberg i Siemens Norge som uttaler dette, og legger til: – – Siemens ser svært alvorlig på denne saken. Vi forventer at underleverandører deler våre verdier, at de følger de lover og regler som gjelder i norsk arbeidsliv, og at de også følger de kontraktsforpliktelser vi har med våre kunder – i dette tilfellet Statnett. Hesia har brutt reglene. Dette er helt uakseptabelt. Vi har nå brukt store ressurser på å komme til bunns i denne saken og rydde opp i de feil som er begått.

Siemens ble nylig suspendert fra å inngå nye kontrakter med Statnett fordi Statnett ikke var tilfreds med dokumentasjonen de fikk fra Siemens i forbindelse med oppdrag utført avHesia. Nye undersøkelser i regi av Siemens, med bistand fra KPMG, viser altså at dokumentasjonen ikke stemmer med de faktiske utbetalingene. Siemens har nå sørget for at arbeiderne har fått betalt den lønnen de hadde krav på for arbeidet utført i 2016. Partene har også gått igjennom alle prosjekter etter 2016 hvor denne bedriften har vært involvert. Her er det også funnet avvik og også her har arbeiderne nå fått etterbetalt rettmessig lønn.

– Vi må nå gå igjennom våre egne rutiner med våre underleverandører for å se om vi kunne gjort noe annerledes og oppdaget dette tidligere. Vi vil gjøre hva vi kan for å unngå slike situasjoner i fremtiden, sier Klippenberg.

Klippenberg ser nå frem til å gjenopprette det gode forholdet til Statnett.