strømregning
Forbrukertilsynet vil slå ned på flere strømleverandører som hevder de er billigst uten å kunne bevise det. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Siden regjeringen overtok makten i 2013, er elavgiften økt med 3,5 øre utover vanlig prisstigning. Det betyr tre milliarder kroner i ekstra regning til strømkundene, når momsen tas med.

Kilde: Energi Norge

Det betales nemlig moms både på strøm, nettleie og avgifter i Norge.

Mens strømprisen og nettleien har vært relativt stabile, har den såkalte elavgiften gått kraftig opp i perioden. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Avgiftene har de siste årene utgjort omkring 40 prosent av strømregningen, mens strøm og nettleie har stått for rundt 30 prosent hver. 

En gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 16.000 kWh betalte i fjor nærmere 6300 kroner i avgifter, ifølge VG..

Omvendt miljøavgift

– Elavgiften er en omvendt miljøavgift som straffer bruk av klimavennlig energi. Det kan bremse omstillingen til et utslippsfritt samfunn hvor elektriske løsninger blir svært viktig, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Han nevner elektriske biler, båter og snart også fly som eksempler på elektrifiseringen av samfunnet. I tillegg blir det forbud mot oljefyring fra 2020, noe som vil gjøre elektrisk oppvarming av bygninger enda mer dominerende. 

Belastning for kundene

– Høye avgifter blir også en belastning for strømkundene og særlig merkbart i en lang kuldeperiode med høyt strømforbruk som nå, påpeker Ulseth.

Innkjøpsprisen på strøm bestemmes på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Torsdag var det uvanlig høye priser på Østlandet og i Midt- og Nord-Norge. Fredag har disse prisene normalisert seg.